Dermatoskopski pregled madeža

U susret toplijim i osunčanijim danima, pametno je razmišljati o pregledu madeža. Sada je pravo vrijeme, jer možda samo nekoliko tjedana nakon, neće biti pogodan trenutak za pravilnu pripremu.

U Europi se tijekom svibnja besplatnim dermatološkim pregledima obilježava Europski dan borbe protiv melanoma, takozvani ”Euromelanoma Day”. To je ujedno i krajnje vrijeme za pregled, budući da sezona sunčanja juriša prema nama, i često prije godišnjih odmora nemamo dovoljno vremena za ovu vrstu pregleda i prepuštamo stvari slučaju.

Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju zloćudnih tumora kože, pa se dermatolozi zgražaju nad cjelodnevnim tzv. ‘prženjem na suncu’, koje prakticira jako veliki broj ljudi u ljetnim mjesecima.

U poliklinici Sinteza, doktorica Mateja Tošić Jukić, specijalistica dermatologije i venerologije, detaljnim će dermatoskopskim pregledom utvrditi koji su madeži sumnjivi na vašem tijelu i na koje treba obratiti posebnu pozornost, te dati upute kako se tijekom vrućih ljetnih dana pravilno štititi i prevenirati pojavu melanoma.

Dermatološki pregled uključuje klinički pregled kože i vidljivih sluznica, uz odgovarajuću dijagnostiku. U slučaju potrebe za histopatološkom potvrdom ili isključenjem određene dijagnoze, uzima se bioptički uzorak ili se indiciraju drugi dijagnostički postupci i laboratorijske pretrage. Redovito praćenje madeža u određenim vremenskim intervalima, najmanje jednom godišnje, omogućava pravovremeno uočavanje svih bitnih promjena, te odstranjivanje sumnjivih madeža.

Kako prepoznati sumnjivi madež?

Normalni madeži su male, obično smeđe obojene mrlje na koži. Samo mali broj madeža prisutan je na koži od rođenja, dok većina madeža nastaje tijekom života.

Ukoliko su vam madeži nepravilnog oblika, s nejasnim rubovima, imaju više nijansi i zamijetili ste promjene njegovog oblika, boje i veličine, možete takav madež smatrati rizičnim i bilo bi dobro da posjetite dermatologa u što kraćem roku.

Budući da je sunčani period na pragu, treba za kraj istaknuti preporuke doktora koje su uvijek iste i uvijek jako važne:

  • izbjegavajte sunce između 10 i 16 sati
  • redovito nanosite sredstva za zaštitu od sunca sa zaštitnim UVA i UVB faktorom
  • nosite kvalitetne sunčane naočale, šešir te suncobran na plaži

Vidimo se u poliklinici Sinteza na preventivnom pregledu madeža!

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973