Kada ste posljednji put pregledali svoje madeže?

U susret visokim temperaturama i opasnim zrakama sunca, važno je ponovno podsjetiti – zaštita od UV zraka primarna je i obvezna! Također, prije nego li se odlučite izlagati suncu svakako je potrebno i pregledati madeže na dermatoskopskom pregledu, kako bi se isključile sve sumnje na potencijalne melanome te kako bi se skrenula pozornost na madeže koje je potrebno dodatno pratiti.

S doktoricom Matejom Tošić Jukić iz poliklinike Sinteza porazgovarali smo na temu pregleda madeža i doznali razne zanimljivosti, među kojima i odgovore na pitanja kada je važno otići na pregled, kako izgleda dermatoskopski pregled te brojne druge. Provjerite kakve smo vam zanimljivosti pripremili.

U kom je periodu godine najbolje napravit dermatoskopski pregled? 

Upravo se nalazimo u idealnom periodu godine za napraviti dermatoskopski pregled. Svakako je poželjno madeže pregledati prije ljetnih mjeseci, ali ako je nešto sumnjivo onda je najbolje vrijeme za pregled – odmah.

Kako izgleda dermatoskopski pregled madeža?

Svaki pregled madeža započinje skidanjem u donji veš :). Uvijek se mora pregledati čitava koža, vlasište, kao i sve vidljive sluznice. Pregled se može obaviti ručnim dermatoskopom, što uglavnom koristimo za brzi orijentacijski pregled svih promjena, a kod rizičnih pacijenata, koji u osobnoj ili obiteljskoj anamnezi imaju povijest melanoma ili kožnih tumora, koji su u djetinjstvu i mladosti često “izgorili” na suncu, koji imaju puno madeža, koristimo pomoć digitalne videodermatoskopije koja nam omogućava da u svega nekoliko minuta napravimo fotografiranje cijelog tijela i olakšava detektiranje i najmanjih promjena, što nam uvelike olakšava pravovremeno otkrivanje melanoma.

Što je to digitalna video dermatoskopija i koliko ona olakšava dermatološki pregled?

S ponosom možemo istaknuti da u poliklinici Sinteza koristimo uređaj njemačke tvrtke FotoFinder, odnosno novi ATBM (Automated Total Body Mapping) uređaj, koji predstavlja prvi sustav u svijetu koji nudi pacijentima posve drukčiji pristup pregleda, u odnosu na konvencionalne, dosadašnje dermatoskopske preglede madeža i video dokumentacije. Sustav, uz pomoć kompleksnih algoritama, omogućuje praćenje kompletne kože i svakog pojedinog madeža na vrlo sofisticirani način, tako da prepoznaje pojavu novih i/ili mijenjajućih promjena. Na kontrolnim pregledima visokorizičnih pacijenata, sistem uspoređuje snimke cijelog tijela s prethodnim, i sam zaokružuje nove promjene i/ili promjene koje se mijenjaju.

Kako pregledati kožu uz pomoć ABCDE pravila i preporučate li tu tehniku u prevenciji?

Nakon svakog pregleda trudim se pacijentima dati upute za samopregled madeža, naglasak stavim primarno na uočavanje i praćenje dinamike razvoja svih novonastalih promjena. ABCDE pravilo je jedan zgodan alat za procjenu madeža u kojem izdvajamo sve promjene u kojima primijetimo nešto od navedenog iz abcde akronima a to su asimetrija, nepravilni rubovi, razlika u boji, veličina,  kao i rast same promjene, što bi definitivno trebalo upaliti alarm za žurni pregled. Uz tehnologiju koju danas imamo dostupnu, cilj je uočiti promjene na mikroskopskoj razini i ukloniti suspektne promjene i prije nego je išta od navedenog vidljivo golim okom, a to je sve moguće uz fotografiranje cijelog tijela i redovite preglede. A daleko najbolja prevencija je zaštita od sunca.

Kako izgleda madež na koji trebamo posumnjati i za koji se trebamo posebno pobrinuti?

Svaki novonastali madež iza 30. godine, kao i svaki madež u kojem primjetimo ikakvu promjenu, bilo u boji ili veličini, zahtjeva pregled dermatologa.

Ukoliko se melanom otkrije u ranoj fazi, kolike su šanse da sve prođe bez većih posljedica?

Melanom otkriven u ranoj fazi je gotovo uvijek potpuno izlječiv i nakon kirurškog uklanjanja, jedina posljedica su nešto češći pregledi kože.

Koji je najpovoljniji način skidanja madeža, ukoliko se uspostavi da ga je potrebno maknuti?

Ako je madež potrebno ukloniti iz medicinskih razloga, onda je jedina ispravna metoda kirurška ekscizija uz patohistološku analizu, koja će nam dati potvrdu dijagnoze i prema kojoj ćemo dalje postupati. Sve ostale metode uklanjanja madeža, poput lasera i rafiofrekfencije, rezervirane su isključivo za dobroćudne lezije te kada je jedini razlog uklanjanja estetske prirode.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973