Neugodna pitanja o reproduktivnom zdravlju

Počevši od 21 godine, preporuka je obaviti ginekološki pregled jednom godišnje.

Vaš ginekolog će temeljem nalaza odrediti dinamiku uzimanja Papa testa ili eventualnih drugih pretraga.

Uz klasični PMS, postoje i teži oblici poput disforičkog predmenstrualnog poremećaja. Ukoliko simptomi koje osjećate ometaju vaše osobne odnose ili sposobnost obavljanja funkcija na poslu ili u školi, treba napraviti stručnu procjenu. Uz pomoć posebnih upitnika moguće je procijeniti o kojem se stupnju poremećaja radi. Dobra vijest je da se uz pomoć različitih lijekova i drugih metoda liječenja mogu postići izvrsni rezultati.

Iako neki komercijalni testovi na trudnoću daju rezultate već nekoliko dana prije izostanka mjesečnice, testiranje se preporuča tek kad vam mjesečnica izostane sedam do 10 dana, kako ne bismo detektirali tzv. biokemijske trudnoće (pozitivan test na trudnoću nakon kojega nastupi mjesečnica na vrijeme ili s nekoliko dana zakašnjenja).

Većina spolno prenosivih bolesti ne uzrokuje simptome i može ostati nedijagnosticirana, osim ako se ne obavi rutinski pregled. Potreba za testiranjem ovisi o vašem seksualnom ponašanju, kao i seksualnim navikama vaših partnera/partnerica.

Ukoliko imate više seksualnih partnera i ne koristite prezervative, odlučite se za češći pregled.

Prema nekim preporukama sve žene mlađe od 25 godina trebale bi se godišnje testirati na gonoreju i klamidiju (ovisno o spolnom ponašanju). Razmislite o godišnjem pregledu na trichomonas, HIV, sifilis i hepatitis B i C, posebno ako mislite da ste pod visokim rizikom ili niste sigurni u status svog partnera.

Testiranje na herpes (HSV-1 i HSV-2) predstavlja veći izazov. Teško je otkriti herpes kod nekoga tko nema simptome (poput bolnog osipa). Kada kažemo da smo s partnerom “sve provjerili”, to obično ne uključuje testiranje na herpes. Ako niste sigurni za što ste točno vi ili partner bili testirani, zatražite kopiju nalaza. Najkorisniji testovi na herpes rade se u vrijeme izbijanja, pa ako imate bolove ili vidite ranicu na spolovilu, nazovite svog liječnika na hitno testiranje i izbjegavajte spolni odnos.

Ako mislite da ste imali herpes, ali simptomi su sada nestali, razgovarajte o tome sa svojim liječnikom. Herpes je vrlo čest i može se prenijeti čak i kada nemate jasne znakove infekcije. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako ste zabrinuti zbog prenošenja virusa na partnera koji nije zahvaćen ili obrnuto.

Barijerne metode (muški ili ženski kondomi) su jedini način zaštite od spolno prenosivih bolesti, a radi prevencije je važno i redovito testiranje na spolno prenosive bolesti i za sebe i za svoje partnere. Iskrenost je najbolja politika! Razgovarati s novim partnerom o testiranju na SPI prije stupanja u spolne odnose bez prezervativa može biti nelagodno. Ipak, iskrenost među partnerima o temama spolnog zdravlja važna je, kako biste spriječili moguću uzajamnu zarazu spolno prenosivim bolestima. Obično se pokaže da, nakon početne nelagode, partnerima bude drago  da su o ovome razgovarali. To bi vas moglo spriječiti u prijenosu ili primanju spolno prenosivih infekcija.

Govoriti o toj temi može biti teško govoriti zbog stigme koju ona i dalje nosi, ali ne bi trebalo biti!

Spolno prenosive bolesti su realnost i svakoga od nas bi trebalo ohrabriti, a ne prestrašiti ako nam partner/partnerica kaže da se testirao/la ili da želi obaviti testiranje.

Možete reći nešto poput: „Pokušavam steći naviku da nove partnere/ce pitam o prošlim infekcijama. Upravo sam se testirala (ili imam termin za testiranje) i nadam se da ćeš i ti učiniti isto.” Mogli biste se ponuditi da idete s njim/njom ako vam je to oboma prihvatljivo.

U Poliklinici Sinteza nema neugodnih pitanja, baš svako pitanje, makoliko vam bilo naizgled neugodno, možete postaviti našoj ginekologinji Petri Kejli.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973