Začepljen dječji nos: kada ići otorinolaringologu?

Prohodnost nosa i dobro disanje na nos izuzetno su važni za normalan razvoj djeteta. Da bi dojenčad mogla sisati moraju moći disati na nos. Začepljen nos u novorođenčadi i dojenčadi veliki je problem, jer bebe ne znaju disati na usta. Dijete zbog začepljenog nosa postaje nervozno, razdražljivo, slabije jede i ne može mirno spavati. Značajna začepljenost nosa može ometati san, uzrokovati hrkanje, ali i apneje (pauze u disanju) tijekom sna.

Disanje na nos učinkovitije je od disanja na usta, jer omogućava bolji protok zraka, te bolju opskrbu kisikom i najudaljenijih dijelova dišnog trakta. Zrak se u nosu automatski pročišćava: čestice nečistoće hvataju se na sluz i cilije, a imunološke sluznične komponente dodatno pridonose pročišćavanju.

Većina djece nije u stanju ispuhati nos do svoje 4. godine, tako da postupak čišćenja začepljenog nosa i odstranjivanje sekreta zahtijeva pomoć roditelja. Kada je djetetu začepljen nos važno je da

·       uzima dovoljno tekućine na usta,

·       spava s glavom u povišenom položaju i

·       u prostoriji s toplim i vlažnim zrakom

·       nosić treba ispirati fiziološkom otopinom ili blagim hipertoničnim otopinama natrijevog klorida i

·       nakon toga aspirirati nosni sekret nosnim aspiratorom na struju ili pumpicom.

·       Klasični dekongestivi (kapljice za nos), poput oksimetazolina, nafazolina ili efedrina, smiju se koristiti najviše 5-7 dana, najbolje samo prije spavanja. Dekongestivi nisu preporučljivi za dojenčad, a kod male djece potreban je poseban oprez. Preporučljivo ih je upotrebljavati u kombinaciji s preparatima za vlaženje i čišćenje nosa.

Kada ići otorinolaringologu?

Otorinolaringolog je za razliku od pedijatra u mogućnosti detaljno pregledati unutrašnjost nosa endoskopima i utvrditi nepravilnosti koje mogu biti odgovorne za začepljen nos. Otorinolaringolog će biti pozvan već u rodilištu ukoliko se odmah nakon poroda utvrdi da dijete ima začepljen nos zbog prisutnosti prirođene anomalije – atrezije hoana. Inače, endoskopija nosa ili fiberendoskopija nosa kod djece najčešće koristi u dijagnostici povećanog trećeg krajnika, devijacije septuma i različitih upalnih bolesti sluznice nosa i sinusa.

Najčešći razlog trajne začepljenosti dječjeg nosa je povećan treći krajnik i ukoliko se to potvrdi pregledom nema razloga da se operacija odgađa.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973