Akupunktura

Akupunktura je metoda liječenja koju koristi tradicionalna kineska medicina upotrebljavajući igle koje se zabadaju u određene točke na koži. Pozornim promatranjem kineski su liječnici prije mnogo godina otkrili da na tijelu postoje točke koje različito reagiraju na podražaj i izazivaju određene reakcije u tijelu. Točke su s vremenom usustavljene i povezane prema svojstvima i djelovanju.

Akupunktura

Ustanovljeno je da upravo tim sustavom kanala ili meridijana određenim ritmom cirkulira Qi. Svi organi, osjetila i tkiva povezani su mrežom kanala kojima teku Qi i Xue opskrbljujući ih energijom i hranom. Svaki meridijan ima početak u nekom organu, koji se često naziva unutarnjim dijelom merdijana. Neki od njih svojim tijekom dolaze u relativno površinske slojeve, dok drugi ostaju u dubljim slojevima. U ljudskom tijelu postoje 14 glavnih meridijana i 361 klasična akupunkturna točka. Svaki meridijan odgovara određenom funkcionalnom području. Akupunkturne točke nam omogućavaju da ubadanjem metalnim iglama reguliramo energetski tijek u određenom funkcionalnom području.

Najnovija istraživanja pokazuju da se stimulacijom akupunkturnih točaka izazivaju odgovori u točno određenim dijelovima mozga. Postoje različite akupunkturne tehnike koje se mogu kombinirati i sa zagrijavanjem (moksibustijom) točaka, odnosno elektrostimulacijom. Sam ubod igle nije bolan, ali pacijenti često opisuju određene osjete kao npr. osjećaj topline, težine i pritiska za vrijeme tretmana. Uobičajeni broj tretmana je 10-15, u razmacima od nekoliko dana. Posebno dobri rezultati postižu se kombinacijom kineske fitoterapije i akupunkture.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije