Bronhoskopija u sedaciji / anesteziji – Pulmologija

Bronhoskopija je postupak kojim se pomoću savitljivog instrumenta – fiberbronhoskopa – pregledavaju dišni putovi, od dušnika sve do malih bronhalnih ogranaka.  Doprinosi postavljanju dijagnoze, primjerice uzroka kašlja, promuklosti, otežanog disanja, pojave krvi u iskašljaju ili što je «sjena na plućima» utvrđena na rendgenskim ili CT snimkama. Bronhoskopija u privatnoj poliklinici Sinteza vrši se u lokalnoj anesteziji ili, po želji pacijenta, u kratkotrajnom uspavljivanju – anesteziji odnosno sedaciji i pod nadzorom anesteziologa.

bronhoskopija privatno

Priprema pacijenta za bronhoskopiju

Bronhoskopija se radi nakon prethodnog pulmološkog pregleda ili, po dogovoru, odmah u sklopu pregleda isti dan. Prije bronhoskopije potrebno je učiniti svježe laboratorijske pretrage (SE, KKS, GUK, ureja, kreatinin, elektroliti, protrombinsko vrijeme), EKG, kao i priložiti dosadašnje Rtg snimke pluća ili CT slikovne prikaze. Prije bronhoskopije liječnik upoznaje pacijenta sa postupkom. Potrebna je ranija medicinska dokumentacija, pulmološki pregled, podaci o eventualnoj alergiji osobito na lijekove.

Bronhoskopija – tijek

Bronhoskopija se izvodi natašte (ne jesti i piti 6 sati prije). Ukoliko je potrebno neke lijekove treba privremeno isključiti iz terapije (primjerice one koji utječu na zgrušavanje krvi) ili ih uzeti u dogovoru s liječnikom. U dogovoru s pulmologom i anesteziologom postupak se može obaviti u blagoj anesteziji i sedaciji, što je ugodnije za pacijenta, osobito ukoliko je prisutan strah ili pojačni refleks kašlja. Anestezija  je kratkotrajno uspavljivanje blagim intravenoznim anestetikom uz stručni nadzor specijalista anesteziologa.

Bronhoskopija se izvodi u sjedećem ili ležećem položaju. Lokalno se anesteziraju gornji dišni putovi i potom se fiberbronhoskop uvodi kroz nos ili usta, u posebnim okolnostima kroz trahealnu stomu. Slijedi pregled dušnika, dušnica do sitnih ogranaka svih plućnih režnjeva. Uzimaju se materijali (sekret, obrisak sluznice, bioptički uzorak) za citološku, bakteriološku i patohistološku analizu.

Nakon bronhoskopije

Bronhoskopija se smatra sigurnom metodom. Komplikacije su rijetke – pojava krvi u iskašljaju, kratkotrajna vrućica, tek izuzetno i pojava zraka u pleuralnom prostoru (pneumotoraks). Dva sata poslije bronhoskopije ne smije se jesti i piti jer je oslabljen refleks gutanja. Potrebna je pratnja pri povratku kući.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije