Ugradnja cjevčica u bubnjić – ventilacijske cjevčice – serozni otititis

Povećani adenoidi (treći krajnik)

i začepljen nos kod djece dovode do poremećaja funkcije Eustahijeve tube, koja spaja nos i srednje uho, i do smanjenja tlaka zraka koji se nalazi u šupljini srednjeg uha i izljeva tekućine u njemu. To stvara pogodno tlo za razvoj bakterija i uzrokuje upalu uha (gnojnu upalu ili tzv. serozni otitis). Ukoliko usprkos konzervativne terapije i dalje dolazi do čestih epizoda upale ili roditelji primjećuju da dijete slabije čuje, otorinolaringološkim pregledom potrebno je utvrditi da li postoji uvećanje treće mandule i indikacija za operaciju. To je iznimno važno da bi se spriječio nastanak oštećenja sluha kod djeteta i poremetio razvoj govora.

Kod sumnje na oštećenje sluha kod djece potrebno je učiniti mjerenje tlaka u srednjem uhu (timpanometrija) i kod starije djece snimanje sluha (audiometrija). Ove će pretrage pokazati u kolikoj je mjeri oštećen sluh i pomoći u odluci o adenotomiji i eventualnom postavljanju ventilacijske cjevčice u uho.

cjevčice za uho

Ventilacijske cjevčice za uho postavljaju se u kratkoj općoj anesteziji, a često u kombinaciji s uklanjanjem treće mandule ili adenotomijom. Sam zahvat traje nekoliko minuta. Rez na bubnjiću omogućuje kontrolu srednjeg uha i odstranjenje eventualno nakupljene tekućine ili gustog, želatinoznog sadržaja kod dugotrajne upale uha. Ventilacijske cjevčice za uho imaju svrhu izjednačavanja tlaka u zvukovodu i srednjem uhu, kako više ne bi dolazilo do stvaranja podtlaka.

Nakon što je otorinolaringolog postavio indikaciju za postavljanje cjevčice u uho jer dijete slabije čuje, dijete upućujemo njegovom pedijatru koji će napraviti kompletnu krvnu sliku, test zgrušavanja krvi i potvrditi da može u opću anesteziju.

Nakon buđenja iz anestezije dijete je 3-4 sata pod liječničkom kontrolom, a nakon toga može već isti dan ići na kućnu njegu. Ventilacijske cjevčice za uho ostaju u bubnjiću nekoliko mjeseci do smirenja upale i normalizacije tlakova u srednjem uhu. Vade se u kratkotrajnoj anesteziji ili spontano ispadnu iz uha. Za vrijeme dok se nalaze u bubnjiću mora se spriječiti ulaz vode u uho (kupanje, ronjenje).

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije