Dijagnostika i liječenje neplodnosti

Neplodnost je jedna od rastućih dijagnoza u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. S njom se suočava čak  10 – 15% parova. Na njezinu raspostranjenost utječe – jako puno faktora, no uzroci se načelno mogu podijeliti na muške, ženske, zajedničke i nepoznate ili idiopatske. U svim razvijenim zemljama postoji veliki problem odgođenog majčinstva tj. odluka o prvoj trudnoći nakon 35. godine života, pa čak i nakon 40. godine. Biologija ženskog tijela takva je da najbolje podnosi trudnoću oko 26. godine. Stoga, uznapredovana majčina dob i priprema na korak majčinstva jedna je od teže premostivih uzroka neplodnosti. Uz sve to, moderan način života združen s nezdravom prehranom i velikom izloženošću toksinima, pogađa više mušku nego žensku plodnost. Nasreću, neplodnost je danas, zahvaljujući napretku dijagnostičkih i terapijskih metoda, izlječiva dijagnoza.

Neplodnim se smatra par koji ne uspije ostvariti trudnoću nakon godinu dana te kod kojih je  žena mlađa od 35 godina. Ukoliko je žena starija od 35 godina, ovo se razdoblje skraćuje na 6 mjeseci. Razlog tomu je što s dobi žena opada i kvaliteta jajnih stanica.

  • Primarna neplodnost se dijagnosticira ako žena nikad nije imala dovršenu trudnoću.
  • Sekundarna neplodnost označava nemogućnost postizanja trudnoće nakon barem jedne prethodne trudnoće.
  • Subfertilitet označava smanjenu plodnost, odnosno ako par postiže trudnoću nakon dužeg razdoblja.

U 30-40% slučajeva uzrok neplodnosti je vezan za ženu, a u 30-40% slučajeva uzrok je vezan za muškarca. Uz detaljnu anamnezu, koja uključuje razgovor sa ženom, slijedi i ginekološki pregled uz UZV, mikrobiološka obrada, hormonalni status, SIS (sonohisterografija) ili HSG (histerosalpingografija), katkad i HSC (histeroskopija) ili/i LPSC (laparoskopija). S muške i partnerove strane, potrebno je napraviti spermiogram.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973