Egzostoza zvukovoda – operacija suženog zvukovoda

Egzostoza zvukovoda je koštano suženje u području vanjskog slušnog kanala nepoznatog uzroka, a često se primjećuje kod osoba koje su izložene hladnoj vodi i zraku, npr. plivača, vaterpolista, surfera, ronioca itd. U početku uzrokuje povremeno začepljenje uha zbog zastoja ušne smole tzv. cerumena, a u izraženom obliku dovodi do učestalih ili trajnih upala s jakim bolovima, nagluhosti i šumom u uhu.

Jedino rješenje je operacija zvukovoda – meatoplastika – kod koje se odstranjuje koštano suženje odnosno proširuje zvukovod. Ako je bolest obostrana, operacija na drugom uhu vrši se nakon 3-6 mjeseci.

Egzostoza zvukovoda

Odluci o operaciji prethodi detaljan razgovor i pregled. Tom prigodom prof. dr. Mislav Gjurić će pacijentu objasniti prirodu problema i realne mogućnosti njegove korekcije. Meatoplastika se vrši u općoj anesteziji, što pretpostavlja pregled kod našeg anesteziologa, laboratorijske pretrage, EKG i spirometriju.

Rez kože nalazi se na ulazu u zvukovod i gotovo je nevidljiv. Nakon operacije pacijent isti dan odlazi kući, a na uho se postavlja zaštita od flastera u trajanju od tjedan dana. Preporuča se mirovanje ili manja fizička aktivnost, a sljedeća kontrola je predviđena nakon 7 dana. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon tjedan dana ovisno o individualnoj situaciji. Uho treba zaštiti od vode u slijedeća 2 mjeseca.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973