Ginekološki pregled

Svaki ginekološki pregled počinje razgovorom između ginekologa i pacijentice, kako bi se stvorila ugodna atmosfera povjerenja te kako bi se smanjile nelagode. To je i dobar put, jer se u takvoj klimi dobivaju se vrijedne informacije o vašem dosadašnjem općem i ginekološkom zdravlju. Razgovor obično počinje podatcima iz ginekološke anamneze o prvoj menstruaciji, urednosti ciklusa, potencijalnom korištenju nekog oblika kontracepcije, cijepljenju protiv HPV-a, posljednjoj menstruaciji, te nizu ginekoloških smetnji, ukoliko postoje.

Na ova se pitanja nadovezuju i pitanja o eventualnim općim zdravstvenim problemima u vašem životu (poput bolesti u djetinjstvu, alergija, problema s drugim endokrinim žlijezdama i sl.), kao i bolesti u vašoj obitelji.

Ginekološki pregled uz dobru pripremu bezbolan je i traje kratko te podrazumijeva pregled u spekulima, kojem prethodi inspekcija (promatranje) vanjskog spolovila, u nastavku se uzima uzorak za Papa-test, i na kraju slijedi bimanuelni palpacijski pregled, kako bi se dobio uvid o položaju, pomičnosti i osjetljivosti maternice i jajnika.

Nakon manuelnog pregleda obično slijedi ultrazvučni pregled bez kojeg je danas praktički nemoguće zamisliti kompletnost.

Kada se uspostavi odnos povjerenja između ginekologa i pacijenta, puno je lagodnije pričati o svim tegobama i neugodnostima, koje Vas muče. Najčešće se radi o spolnim odnosima, neugodnim mirisima, a bitno je i da napomenuti ako ste imali prekid trudnoće.

Sve ove informacije bitne su za vašeg ginekologa zbog individualnog pristupa, te kako bi se uzeli odgovarajući citološki uzorci, vaginalni ili cervikalni bris, te općenito zbog ispravnog postavljanja dijagnoze i prilagođavanja potrebne terapije.

Bitno je da otklonite misao da će vas ginekolog osuđivati, iz bilo kojeg razloga, te da se potpuno oslobodite kod verbalizacije problema, jer je to jedini način da vam liječnik pomogne i da vas razumije.

Stoga vam ne treba biti neugodno ako ste imali nezaštićeni odnos, promijenili partnera ili imali više partnera do sada. Također, ginekologu trebate reći ako ste imali prekid trudnoće.

Sramiti se ne trebate ni ako vas muči neugodan miris i/ili pojačana vaginalna sekrecija, ili ako se niste stigli osvježiti pred sam ginekološki pregled te depilirati intimne dijelove i noge. Vaš ginekolog tu je da vam pomogne da sve probleme riješite i zadovoljni izađete iz ordinacije.

Neugoda i bol kod spolnih odnosa

Vaš ginekolog treba znati ako imate problema sa suhoćom, osjećate bol i neugodu kod spolnog odnosa ili se ne možete opustiti i sl. U pozadini ovih problema može biti jedan ili više organskih uzroka koje svakako treba na vrijeme prepoznati i liječiti.

Ukoliko nalazi pokažu da uzročnici ovog problema nisu organski, vaš ginekolog će vam barem uputiti savjet kako biste bili u mogućnosti poboljšati kvalitetu vašeg spolnog života, ali i odnosa s partnerom.

Preporuka je da se ginekološki pregled napravi jednom godišnje, no ako se pojavi peckanje, svrbež, pojačani iscjedak, bolovi ili nepravilnost menstruacijskog krvarenja, potrebno je posjetiti ginekologa i prije. Redovno posjećivanje ginekologa omogućuje rano otkrivanje bolesti te pravovremeno postavljanje dijagnoze i odgovarajuće terapije.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973