Neinvazivna dijagnostika – kolposkopija i histeroskopija

Kolposkopija je metoda promatranja stidnice, rodnice i vrata maternice uz pomoć kolposkopa (posebno za tu prigodu konstruiranog pokretnog mikroskopa uz uvećanje od 6 – 40 puta). Razlikujemo jednostavnu (nativnu) i proširenu kolposkopiju.

Jednostavna ili nativna kolposkopija označava jednostavno promatranje vrata maternice, a proširena kolposkopija podrazumijeva uporabu optičkih ili kemijskih pomoćnih sredstava. Kolposkopija omogućava pouzdanu procjenu lokalizacije i proširenosti patološke epitelne lezije (CIN-a), te ciljanu biopsiju iz sumnjivog (suspektnog) područja.

histeroskopija

Histeroskopija / Bettochi

Histeroskopija je endoskopska metoda kojom se u danima neposredno poslije mjesečnice pomoću male kamere na teleskopu promjera 3,8 mm ulazi u šupljinu maternice, koja se u tom razdoblju najbolje vizualizira. U to je vrijeme kanal maternice dovoljno otvoren te nema potrebe za njegovim mehaničkim širenjem, i za tu je svrhu dovoljan mlaz fiziološke otopine na vrhu teleskopa.

Histeroskopija je prvenstveno dijagnostička metoda, ali u slučaju određene indikacije može se pretvoriti i u terapijsku (operacijsku) metodu. Kroz teleskop se tada uvode instrumenti kao što su hvatalice-škarice i električna igla veličine 1,7 mm, pomoću kojih se mogu odstraniti dobroćudne kao i zloćudne unutarmaternične promjene.

Iako postoje i druge metode za pregled unutrašnjosti maternice, histeroskopija se smatra najučinkovitijom, jer omogućuje uočavanje sve nepravilnosti. U odnosu na ultrazvuk, koji se danas smatra zlatnim dijagnostičkim standardom, histeroskopija ima znatne prednosti. Budući da je maternica šuplji organ čije su stijenke priljubljene jedna uz drugu, ultrazvukom nije moguće otkriti baš sve eventualne nepravilnosti unutrašnjosti materišta, dok je histeroskopijom to moguće. Tijekom  cijelog zahvata histeroskopije u šupljinu maternice se kontinuirano uvodi fiziološka otopina koja razdvaja priljubljene stijenke maternice, a  malena kamera prikazuje na ekranu šupljinu  materišta, kako bi se uočile eventualne abnormalnosti. Uzimanjem uzorka tkiva u nejasnim slučajevima, što pri vizualizaciji ultrazvukom nije moguće, ovom metodom možemo doći do precizne dijagnoze, a često možemo i odstraniti promjenu u cijelosti i na taj način bezbolno u samo jednom navratu otkriti, ali i izliječiti bolest.

Danas se smatra da je histeroskopija metoda koju je potrebno učiniti prije bilo kojeg zahvata unutar materišta. Budući da je bezbolna, pacijentice je odlično podnose. Predstavlja kratkotrajnu izvrsnu dijagnostičku, a po potrebi i terapijsku metoda.

DIJAGNOSTIČKA HISTEROSKOPIJA je metoda koja je indicirana kod pacijentica koje imaju nerazjašnjene simptome od strane spolnih organa (kao npr. bolove u donjem dijelu trbuha, nepravilna/neredovita krvarenja, neplodnost, sumnju na zloćudnu bolest itd). Tom se metodom na bezbolan, jednostavan način za koji nije potrebna opća anestezija pregledava materište u cilju dobivanja dijagnoze.

Ukoliko se uoči abnormalnost, ona se tom prigodom odmah može i riješiti, i to HISTEROSKOPIJOM KAO OPERACIJSKOM METODOM kojom se na jednostavan i nekompliciran način uočene abnormalnosti rješavaju, čime se u jednom navratu provode dijagnostika i terapija.

HISTEROSKOPIJA SEC GALLINAT

je metoda koju u našoj klinici rabimo u slučaju velikih unutarmaterničnih promjena (polipi, miomi i sl. veći od l cm) s instrumentom za koji je potrebno mehanički proširiti kanal maternice na 9 mm, pa se stoga ovaj tip histerokopije obavlja u lokalnoj, a u pojedinim slučajevima i općoj anesteziji. To ne predstavlja problem, jer se zahvat provodi u suvremeno opremljenoj operacijskoj sali (Endo LPSC stupa, Laser itd.) uz prisutnost anesteziologa.

Histeroskopija je istodobno i dijagnostička i terapijska metoda, jednostavna za pacijentice jer ih pošteđuje mnoštva drugih dijagnostičkih metoda koje nisu potpune, a predstavljaju vremenski i financijski trošak.

Neke od tih metoda uključuju i određenu količinu zračenja (npr. histerosalpingografija, koja se često rabi pri utvrđivanju neplodnosti, i nakon koje je često potrebna dijagnostička  laparoskopija radi konačne dijagnoze). Naposlijetku za definitivno rješenje opet ostaje samo histeroskopija, jer je kiretaža (D&C), kao zastarjeli postupak koji se radi „na slijepo“, danas potpuno odbačena u zemljama Zapadne Europe.

Indikacije

 • ispitivanje i liječenje abnormalnosti genitalnih organa
 • ispitivanje neplodnosti
 • priprema za IVF
 • miomi
 • polipi
 • uklanjanje spirale
 • neredovita krvarenja
 • dijagnoza i liječenje sindroma Asherman (slijepljene stijenke maternice)
 • dijagnoza i liječenje unutarmaternične zloćudne bolesti
 • dijagnoza i liječenje
  u slučaju drugih nerazjašnjenih simptoma u ginekologiji

Prednosti

 • kratak oporavak (već istog dana nakon dijagnostičke histeroskopije može se nastaviti s uobičajenim aktivnostima)
 • nakon histeroskopije nije potrebno uzimati mnoštvo analgetika kao kod drugih metoda
 • u jednom navratu postavljanje dijagnoze i rješavanje problema
 • nepotrebno podvrgavanje mnoštvu drugih pregleda koji predstavljaju vremenski i financijski trošak za pacijenticu

Komplikacije

 • infekcije
 • krvarenje
 • ozljede grlića maternice i maternice

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije