Neinvazivna dijagnostika – kolposkopija i histeroskopija

Kolposkopija je metoda promatranja vrata maternice uz pomoć kolposkopa (posebno za tu prigodu konstruiranog pokretnog mikroskopa uz uvećanje od 6 – 40 puta). Razlikujemo jednostavnu (nativnu) i proširenu kolposkopiju.

Jednostavna ili nativna kolposkopija označava jednostavno promatranje vrata maternice, a proširena kolposkopija podrazumijeva uporabu optičkih ili kemijskih pomoćnih sredstava. Kolposkopija omogućava pouzdanu procjenu lokalizacije i proširenosti patološke epitelne lezije (CIN-a), te ciljanu biopsiju iz sumnjivog (suspektnog) područja.

Kolposkopija – kada i zašto?

Papa test (citološka metoda) i kolposkopija, kao komplementarne metode probira, imaju visoku dijagnostičku vrijednost u detekciji premalignih (CIN I, II, III) i malignih lezija vrata maternice. Kolposkopija je sigurni postupak koji nosi vrlo malo rizika. Može se raditi tijekom svakog ginekološkog pregleda, no izvodi se kada za to postoje indikacije. U slučaju da ginekolog tijekom kolposkopije pronađe suspektna područja abnormalnosti sluznice (epitela), tada se može učiniti ciljana biopsija i uzeti uzorak tkiva za daljnju patohistološku analizu.

Najčešće indikacije su promjene na vratu maternice, tzv. „ranice“, krvarenje nakon spolnog odnosa, te nalaz Papa testa koji zahtijeva daljnja ispitivanja. Druge moguće indikacije obuhvaćaju kondilome na vanjskim genitalnim organima, rodnici i vratu maternice, upalu vrata maternice, neobjašnjiva vaginalna krvarenja, bijele promjene na vratu maternice, kao i polipe vrata maternice.

Kako se izvodi kolposkopija?

Metoda kolposkopije vrlo je jednostavna, bezbolna i neškodljiva.  Tehnika samog pregleda traje svega nekoliko minuta. Kako bi se pripremili za kolposkopiju, treba izbjegavati narudžbe termina zahvata sve dok ne završi mjesečno krvarenje. Savjetuje se i izbjegavanje korištenja tampona i vaginaleta (tableta za rodnicu), dva dana prije kolposkopije. Također, ne preporuča se ni ispirati rodnicu dezinfekcijskim sredstvima od prethodnog dana do zahvata. Apstinencija od spolnih odnosa, dan ili dva prije zahvata, također je preporučljiva.

Zahvat se obavlja u ležećem položaju na ginekološkom stolu. Pregled izgleda tako što specijalist ginekolog koristi spekulum (posebno dizajniran ginekološki instrument) kojeg umeće u rodnicu, kako bi prikazao vrat maternice te stijenke rodnice. Zatim postavlja specijalni pokretni mikroskop, nazvan kolposkop, nekoliko centimetara od vanjskog spolovila. Koristeći jarku LED svjetlost, ginekolog kroz leće kolposkopa promatra unutrašnjost rodnice.  Nakon toga ginekolog premazuje vrat maternice i s 3%-octenom kiselinom i Lugolovom otopinom, prilikom koje se može osjetiti blago peckanje, no bitno je nanijeti kako bi se uočile potencijalne abnormalnosti. Nakon biopsije može se javiti oskudno krvarenje, kao i osjećaj nelagode u rodnici.

Ukoliko postoje abnormalnosti, učinit će se ciljana biopsija – uzimanje uzorka tkiva sa sumnjivog mjesta.

Što nakon kolposkopije?

Ukoliko tijekom kolposkopskog pregleda nije rađena biopsija, nema zapreka da se pacijentice vrate svojim uobičajenim tjelesnim aktivnostima. Moguće je jedino primijetiti lagano točkasto krvarenje ili sukrvicu iz rodnice, koje u prosjeku traje dan ili dva.

Ukoliko je rađena biopsija, tada se mogu očekivati bolovi vanjskog spolovila ili rodnice u trajanju do dva dana. Može biti prisutno i lagano krvarenje iz rodnice kroz par dana, kao i tamni iscjedak. Iz tog razloga, mogu se koristiti pamučni ulošci, a preporuča se izbjegavati tampone, ispiranje rodnice i spolne odnose, tjedan dana nakon biopsije. U slučaju da je nakon kolposkopije i /ili biopsije prisutno obilno krvarenje, zimica, povišena tjelesna temperatura ili jaki bolovi u donjem dijelu trbuha, preporuča se javiti ginekologu za pregled. Naime, navedeni znakovi i simptomi mogu upućivati na komplikacije te zahtijevaju daljnju obradu i liječenje.

Histeroskopija / Bettochi

Histeroskopija je endoskopska metoda kojom se u danima neposredno nakon mjesečnice, pomoću male kamere na teleskopu promjera 3,8 mm ulazi u šupljinu maternice, koja se u tom razdoblju najbolje vizualizira. U to je vrijeme kanal maternice dovoljno otvoren te nema potrebe za njegovim mehaničkim širenjem, i za tu je svrhu dovoljan mlaz fiziološke otopine na vrhu teleskopa.

Histeroskopija je prvenstveno dijagnostička metoda, ali u slučaju određene indikacije može se pretvoriti i u terapijsku (operacijsku) metodu. Kroz endoskop se tada uvode instrumenti kao što su hvatalice-škarice i električna igla veličine 1,7 mm, pomoću kojih se mogu odstraniti dobroćudne, kao i zloćudne unutarmaternične promjene.

Iako postoje i druge metode za pregled unutrašnjosti maternice, poput histerosalpingografije i sonohisterosalpingografije, histeroskopija se smatra najučinkovitijom, jer omogućuje uočavanje svih nepravilnosti. U odnosu na ultrazvuk, koji se danas smatra zlatnim dijagnostičkim standardom, histeroskopija ima znatne prednosti. Budući da je maternica šuplji organ čije su stijenke priljubljene jedna uz drugu, ultrazvukom nije moguće otkriti baš sve eventualne nepravilnosti unutrašnjosti materišta, dok je histeroskopijom to moguće. Tijekom cijelog zahvata histeroskopije u šupljinu maternice se kontinuirano uvodi fiziološka otopina koja razdvaja priljubljene stijenke maternice, a  malena kamera prikazuje na ekranu šupljinu materišta, kako bi se uočile eventualne abnormalnosti. Uzimanjem uzorka tkiva u nejasnim slučajevima, što pri vizualizaciji ultrazvukom nije moguće, ovom metodom možemo doći do precizne dijagnoze, a često možemo i odstraniti promjenu u cijelosti i na taj način bezbolno, u samo jednom navratu otkriti, ali i izliječiti bolest.

Danas se smatra da je histeroskopija metoda koju je potrebno učiniti prije bilo kojeg zahvata unutar materišta. Budući da je bezbolna, pacijentice je odlično podnose. Predstavlja kratkotrajnu izvrsnu dijagnostičku, a po potrebi i terapijsku metoda.

DIJAGNOSTIČKA HISTEROSKOPIJA je metoda koja je indicirana kod pacijentica koje imaju nerazjašnjene simptome od strane spolnih organa (kao npr. bolove u donjem dijelu trbuha, nepravilna/neredovita krvarenja, neplodnost, sumnju na zloćudnu bolest, itd). Tom se metodom na bezbolan, jednostavan način, za koji nije potrebna opća anestezija, pregledava materište u cilju dobivanja dijagnoze.

Ukoliko se uoči abnormalnost, ona se tom prigodom odmah može i riješiti, i to HISTEROSKOPIJOM KAO OPERACIJSKOM METODOM kojom se na jednostavan i nekompliciran način uočene abnormalnosti rješavaju, čime se u jednom navratu provode dijagnostika i terapija. U poliklinici Sinteza imamo veliki i mali histeroskop. Mali se korisit bez anestezije, dok veliki koristimo s anestezijom.

 

Indikacije

 • ispitivanje i liječenje abnormalnosti genitalnih organa
 • ispitivanje neplodnosti
 • priprema za IVF
 • miomi
 • polipi
 • uklanjanje spirale
 • neredovita krvarenja
 • dijagnoza i liječenje sindroma Asherman (slijepljene stijenke maternice)
 • dijagnoza i liječenje unutarmaternične zloćudne bolesti
 • dijagnoza i liječenje
  u slučaju drugih nerazjašnjenih simptoma u ginekologiji

Prednosti

 • kratak oporavak (već istog dana nakon dijagnostičke histeroskopije može se nastaviti s uobičajenim aktivnostima)
 • nakon histeroskopije nije potrebno uzimati mnoštvo analgetika kao kod drugih metoda
 • u jednom navratu postavljanje dijagnoze i rješavanje problema
 • nepotrebno podvrgavanje mnoštvu drugih pregleda, koji predstavljaju vremenski i financijski trošak za pacijenticu

Komplikacije

 • infekcije
 • krvarenje
 • ozljede grlića maternice i maternice

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973