Kontracepcija

Kontracepcija obuhvaća metode koje imaju za cilj spriječiti neplaniranu trudnoću.

Donosimo vam nekoliko najviše korištenih načina zaštite.

Najdostupnija metoda kontracepcije. Ako se ispravno koristi uspješno prevenira 98% trudnoća. Ujedno je jedina metoda koja štiti od spolno prenosivih bolesti (ali ne svih).

Ukoliko se kombinira s još nekom metodom, poput unutarmaterničnog uloška ili kontracepcijske pilule, pruža najbolju zaštitu od neželjene trudnoće i spolnoprenosivih bolesti.

Kako bi se povećala sigurnost od začeća, preporuka je da se kombinira s još nekom od metoda kontracepcije.

Metoda kontracepcije, koja osim kontraceptivnih ima i druge prednosti, poput regulacije menstrualnog ciklusa, smanjenja obilnosti krvarenja te se koristi u terapiji policističnih jajnika, akni, pojačane dlakavosti i PMS-a.
Hormonska kontracepcija, također i smanjuje rizik od benignih bolesti dojke (ali ne i karcinoma), cisti jajnika, ektopične trudnoće, raka endometrija, raka jajnika, raka debelog crijeva, nepolodnosti.

IUD je mehaničko sredstvo koje se stavlja u maternicu kako bi se spriječila trudnoća. To je dugoročan i jedan od najučinkovitijih metoda kontracepcije.

Suprotno popularnom mitu, intrauterine uloške moguće je postaviti i kod žena koje još nisu rađale. Postavljanje je jednostavno i uobičajeno se radi ambulantno, pred kraj mjesečnice (zadnji ili predzadnji dan krvarenja).

Najčešće se primjenjuju dvije vrste IUD-a:

Nehormonalni IUD (Bakrena spirala) – preporučuje se ženama koje imaju kontraindikaciju za hormonalnu spiralu ili ne žele hormonalne preparate. Ovaj oblik ne smanjuje krvarenje, tako da se preporuča ženama koje nemaju obilne mjesečnice.

Hormonalni IUD (spirala sa levonorgestrelom – na hrvatskom tržištu dostupne Mirena i Levosert) – uložak dozirano otpušta hormon levonorgestrel te tako utječe na stanjivanje sluznice maternice. Primjenjuje se u svrhu kontracepcije, ali često i za smanjenje obilnosti krvarenja.

Pilula za dan poslije nije metoda kontracepcije koju bi trebalo rutinski primjenjivati.

Hitna kontracepcijska pilula služi kao opcija, ako dođe do nezaštićenog spolnog odnosa, ili ako korištena metoda kontracepcije zakaže (primjerice pucanje kondoma ili izostavljena pilula). Potrebno ju je uzeti što ranije nakon odnosa kako bi vjerojatnost djelovanja bila veća.

Sterilizacija je trajna metoda kojom se jajovodi prerežu ili odstrane i tako više ne može doći do trudnoće. Na ovu vrstu kontracepcije obično se odlučuju žene koje više ne planiraju trudnoću. Postoji i zakonska regulativa za ovu metodu. Zahvat se izvodi najčešće laparoskopskim putem u općoj anesteziji. Nakon odstranjenja jajovoda, žena ima mjesečnicu i hormonalnu funkciju kao i ranije – ne dolazi do menopauze.

Prema sadašnjim znanstvenim saznanjima, odstranjenje jajovoda može štititi i od razvoja karcinoma jajnika.

Ovo su samo neki od mogućih izbora kontracepcije. Odabir metode kontracepcije važna je i osobna odluka. Ukoliko ste neodlučni oko izbora kontracepcije koji odgovara baš vašem tijelu, svakako se posavjetujte s našom ginekologinjom, dr. Petrom Kejla, kako biste dobili opširne informacije i donijeli ispravnu odluku.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973