Operacija nosa – rinoplastika bez tampona

Operacija nosa rinoplastika jedan je od kirurških zahvata kojim se najizravnije zadire u osobnost pacijenta i stoga predstavlja jednu od najodgovornijih estetskih operacija. Lijep nos doprinosi skladu lica. Deformiran nos postaje markantno obilježje koje odvlači pogled od drugih detalja na licu koje obično želimo istaknuti. Prema suvremenim istraživanjima i mojem osobnom iskustvu, u prvom kontaktu s nepoznatom osobom ono što prvo i najviše privlači pažnju jesu oči i srednja trećina lica, zatim usne i zubi. Ukoliko je iz bilo kojeg razloga nos previše dominantan, sklad lica je poremećen i naša se pozornost usmjerava s očiju na nos. Estetska korekcija nosa ima za svrhu odvratiti pažnju od njega, vratiti sklad licu i pozornost ponovno usmjeriti na oči.

Čiji se nosovi danas nose?

operacija nosa rinoplastika

Većinu estetskih operacija nosa, profesor Mislav Gjurić vrši bez vidljivih, vanjskih rezova na koži lica pomoću

unutrašnjeg ili endonazalnog pristupa (zatvorena tehnika)

Endonazalna rinoplastika – operacija nosa pretpostavlja preciznost, vrhunsku kiruršku tehniku i iskustvo. Tim pristupom uspješno se rješavaju i najkompleksnije deformacije nosa.

Otvorena operacija nosa ili vanjski pristup

dr. Gjurić koristi mali rez kože ispod vrha nosa (u kolumeli – slika) koji omogućava korekciju pod direktnom kontrolom oka. Ožiljak cijeli vrlo dobro i s vremenom postaje gotovo nevidljiv. Otvorena rinoplastika – operacija nosa – osobito se koristi kod zahtjevne korekcije nosnog vrška, gdje su otvorene nove mogućnosti oblikovanja hrskavica. Osim toga, otvorena korekcija nosa rinoplastika se često koristi kod reoperacija, revizija i sekundarne rinoplastike.

operacija nosa rinoplastikaNa uspjeh operacije nosa značajno utječe struktura kože i potkožnog tkiva samog pacijenta. Debela i masna koža i potkožje mogu s jedne strane dobro prikriti male neravnine koje se ponekad javljaju, ali s druge strane onemogućiti fino oblikovanje kod smanjivanja i sužavanja nosa. S druge strane, tanka koža zahtijeva poseban oprez i preciznu kiruršku tehniku vrsnog kirurga s velikim iskustvom.

Svaki se nos može operirati: pogledajte radove prof. Gjurića

Operacija nosa rinoplastika iz prve ruke

Deformacija nosnog hrpta

Najčešći razlozi za korekciju nosa su grbavi nos ili krivi nos, koji su posljedica povrede ili prirođenog stanja. Nakon povrede ili prethodnih rinoplastika – operacija nosa može se razviti sedlasti nos zbog manjka potpornih koštanohrskavičnih struktura nosa. Korekcija sedlastog nosa vrlo je zahtjevna i pretpostavlja korištenje hrskavičnih i drugih transplantata.

Deformacija nosnog vrška

Širok vršak nosa, zadebljan vršak nosa i spušten vršak nosa najčešće su korekcije na nosnom vršku. Uz to uobičajene su i korekcije oblika nosnica i nosnih krila. To su vrlo osjetljivi zahvati koji zahtijevaju veliko iskustvo i znanje. Izbor prikladne tehnike razlikuje se od slučaja do slučaja, a sastoji se od preoblikovanja nosnih hrskavica, njihova postavljanja u pravilan položaj i učvršćenja.

Kako se ispravlja iskrivljen i “krumpirasti” nos

Otežano disanje na nos

Neki pacijenti nakon rinoplastike mogu razviti otežano disanje na nos, usprkos uspješnom estetskom rezultatu operacije. Iako se prigodom pregleda unutrašnjosti nosa uglavnom primjećuje dobra prohodnost, rinomanometrijskim mjerenjem protoka zraka utvrđuje se insuficijencija nosne valvule. Riječ je o oštećenju finog mehanizma odgovornog za normalno strujanje zraka pri udahu i izdahu, koji je posljedica je kirurške traume ili deformacije. Liječenje toga stanja vrlo je nezahvalno i nepredvidljivo, stoga je najbolje spriječiti ga pravilnom kirurškom tehnikom.

Dobro disanje na nos preduvjet je podnošenju velikih napora kojem su izloženi vrhunski športaši tako da je operacija septuma nosa čest zahvat kojim se podvrgavaju osobe izložene fizičkom naporu.

Mnogi klijenti/pacijenti često ne mogu točno opisati što ih na njihovu nosu smeta, te je stoga glavni zadatak pacijentu pojasniti pravu podlogu deformacije kao i stvarne mogućnosti korekcije. Uspostavljanje odnosa razumijevanja i povjerenja između liječnika i pacijenta ključno je za konačan uspjeh. Metode kompjuterizirane simulacije izgleda nosa nakon operacije u velikoj mjeri doprinose pacijentovu boljem razumijevanju načina na koji promjene oblika nosa utječu na cjelokupan izgled lica.

Korekcija nosa rinoplastika rezultat je odluke kojoj prethodi detaljan razgovor i pregled. Tom prigodom prof. Mislav Gjurić će pacijentu objasniti prirodu problema i realne mogućnosti njegove korekcije. Konačna odluka i preporuka liječnika bit će rezultat mjerenja protoka zraka kroz nos (rinomanometrije), fotodokumentacije te kompjuterske simulacije izgleda nosa. Estetska rinoplastika, operacija nosa izvodi se u anesteziji, što pretpostavlja pregled kod našeg anesteziologa, laboratorijske pretrage, EKG i spirometriju.

Korekcija nosa završava postavljanjem zaštite od flastera, gipsa ili plastičnog materijala čija je funkcija zadržati oblik i položaj nosa u prvih 7-10 dana, do zarastanja. Tamponada nosa nakon rinoplastike rijetko je nužna, i njezino izbjegavanje olakšava i ubrzava oporavak. Otečenost nosa i lica je individualna, a ovisi o težini same operacije i reakciji pacijentova tkiva. Većina otoka splasne unutar dva tjedna, a oporavak se može ubrzati uporabom protuupalnih lijekova, krema za lice i kapi za nos. Izvrsne rezultate u smanjenju postoperativnih tegoba i značajnom ubrzanju oporavka postižemo jedinstvenom kombinacijom s biorezonancom koju radimo jednom prije operacije i nekoliko puta nakon.

Kali prije i poslije

Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon dva tjedna, a ovisi o individualnoj situaciji. Veću fizičku aktivnost valja izbjegavati u naredna dva mjeseca. Pacijenti s boravkom izvan Zagreba mogu putovati kući dan nakon operacije, a sljedeća je kontrola predviđena nakon 7-10 dana. Važno je razumjeti da je za proces cijeljenja/oporavka nakon estetske rinoplastike potrebno barem 6 mjeseci do godine dana, dok nos ne poprimi svoj konačni izgled.

Što kada vam se ne sviđa novi nos

operacija nosaoperacija nosaoperacija nosaoperacija nosaoperacija nosa

Kakvi funkcionalni poremećaji nosa mogu nastati nakon primarne rinoplastike?

Najčešći funkcionalan poremećaj nakon rinoplastike je otežano disanje na nos. Do toga može doći ili zbog neprepoznatog suženja nosnih šupljina koje je postojalo i prije operacije ili zbog poremećaja strujanja zraka kroz nos kao posljedice neadekvatno izvedenog zahvata – rinoplastike.

Otorinolaringolozi za razliku od plastičnih ili tzv. estetskih kirurga educirani su u prepoznavanju i liječenju ne samo estetskih nego i funkcionalnih problema nosa. Ukoliko je potrebno operacija nosne pregrade (septoplastika) i zahvat na nosnim školjkama (turbinoplastika, laser) izvode se istovremeno s rinoplastikom – estetskim zahvatom. Smetnje disanja nakon rinoplastike najčešće su posljedica preopsežnog odstranjenja hrskavica u području nosnog vrška ili hrskavičnog hrpta nosa na ulazu u nosnu šupljinu. Ti poremećaji mogu se korigirati naknadnim kirurškim zahvatom.

Kakve su prednosti i nedostaci otvorene rinoplastike u odnosu na zatvorenu metodu?

Prednosti otvorene rinoplastike su dobra vidljivost anatomskih struktura nosa za vrijeme cijele operacije što omogućuje i manje vještim kirurzima brže savladavanje kirurške tehnike. Otvorena tehnika omogućava preciznu korekciju osobito vrška nosa korištenjem metoda transplantacije i šivanja nosnih hrskavica. S druge strane, ona negativno utječe na noseće strukture nose u smislu njihova slabljenja jer se prilikom pristupa žrtvuju neke normalne strukture koje se kod zatvorenog pristupa kroz nos mogu sačuvati. Zbog toga je potrebna opsežna i precizna rekonstrukcija na kraju operacije. Također, kod otvorenog pristupa postoji rez kože ispod vrha nosa, u kolumeli, koji doduše rijetko, moze biti estetski neprihvatljiv. Otečenost vrha nosa nakon operacije otvorenim pristupom traje dulje nego nakon zatvorene rinoplastike.

Kakve su prednosti i nedostaci zatvorene rinoplastike u odnosu na otvorenu metodu?

Prednost zatvorenog pristupa kod rinoplastike je čuvanje svih normalnih struktura nosa i koncentracija na ciljanu korekciju samo onih dijelova nosa koji moraju biti korigirani. Kod zatvorene rinoplastike nema vanjskih rezova na koži, pa time niti vanjskih ožiljaka. Preglednost prilikom operacije je nešto slabija tako da iz toga razloga zatvorenu rinoplastiku u većini slučajeva izvode kirurzi – otorinolaringolozi koji su educirani u funkcionalnoj i estetskoj kirurgiji nosa. Ponekad je zatvorenim pristupom vrlo teško izvesti opsežne rekonstrukcije različitih dijelova nosa pa se u tim slučajevima preferira vanjski pristup.

Da li mi možete objasniti koje su kontraindikacije za rinoplastiku? Da li postoje bolesti ili stanja kada nije moguće rinoplastiku izvesti?

Rinoplastika je, za razliku od septorinoplastike, po definiciji estetski zahvat koji se kao i ostali estetski zahvati izvodi na zahtjev i želju pacijenta. U kontaktu s pacijentom prije operacije potrebno je isključiti kandidate koji imaju nerealna očekivanja od operacije ili čak boluju od body dysmorphic disorder. Indikacije su vrlo strogo postavljene za izvođenje rinoplastike prije puberteta. U ostalim slučajevima, kontraindikacije su iste kao kod svih drugih kirurških zahvata.

Zašto je reoperacija metodom otvorene rinoplastike zahtjevnija i rizičnija?

Svaka sekundarna (ili ponovna) rinoplastika je zahtjevnija i rizičnija zbog promjena na tkivu koja nastaju prethodnom operacijom u smislu ožiljaka, atrofije tkiva, nedostatka hrskavičnih ili koštanih struktura itd. Iz tog razloga, kod sekundarne rinoplastike često se koristi otvoreni pristup koji omogućava najbolju moguću vidljivost i kontrolu nad strukturama koje treba korigirati. Međutim i tu postoje granice, ukoliko je nos nekoliko puta operiran vanjskim pristupom koža i ožiljak u području kolumele mogu postati toliko atrofični da je svaki daljnji zahvat popraćen sve većim rizikom.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.



+385 91 454 5973