Laserska lipoliza i liposukcija u lokalnoj anesteziji

Idealni kandidati za uklanjanje masti su zdrave osobe normalne tjelesne težine s lokalnim nakupinama masnog tkiva koje se nisu smanjile nakon dijete ili vježbanja. Uklanjanje masti radimo u području nazolabijalne brazde, podbradak, vrat, trbuh, struk, leđa, ginekomastija (muške grudi), nadlaktice, bokovi i bedra (jahaće hlače), stražnjica, unutrašnja strana natkoljenica, koljena i listovi. U većini slučajeva dovoljna je jedna laserska lipoliza po regiji u trajanju od 1-3 sata.

Laserska lipoliza suvremena je varijanta klasične liposukcije koja se od nje značajno razlikuje po tome što se radi u lokalnoj, tzv. tumescentnoj anesteziji, i što koristi lasersku zraku za uklanjanje masnog tkiva umjesto mehaničke energije. Lasersku zraku uvodimo pod kožu ubodom promjera 3 milimetra, a ona potom izaziva pucanje masnih stanica koje se pretvaraju u emulziju, istovremeno zaustavljajući krvarenje iz manjih krvnih žilica i uzrokujući reorganizaciju kolagena. Takvo djelovanje smanjuje otečenost i hematome u ranom postoperacijskom tijeku, te omogućava bržu i bolju adaptaciju i zatezanje kože. Rastopljeno masno tkivo odstranjuje se iz organizma pomoću vibracijske aspiracijske pumpe.

Laserska lipoliza nije bolna. Nakon tretmana bol je minimalna, te se preporuča tek 1-3 dana poštede. Rezultat je vidljiv odmah nakon zahvata, s postupnim poboljšavanjem u sljedeća dva mjeseca. Medicinski steznik nosi se oko 3 tjedna, a limfnu drenažu preporučamo 3 puta tjedno tijekom 2-3 tjedna. Bavljenje sportom moguće je započeti nakon 3 tjedna. Laserska lipoliza je sigurna, mogućnost komplikacija minimalna, a postoperacijski tijek je značajno lakši i kraći u odnosu na klasičnu liposukciju.

Uklanjanje masti je trajno, ali ukoliko se osoba ponovno udeblja, mast će se rasporediti u netretiranim zonama gdje lipoliza nije učinjena. Laserskom lipolizom također je moguće korigirati nepravilnosti i neravnine nastale nakon klasične liposukcije. Efekt lasera na zatezanje kože možemo dodatno pojačati primjenom Med Contour tretmana prije i nakon liposkulpturiranja.

Iskustvo iz prve ruke: kako sam stanjila bedra

Zanima me laserska lipoliza. Budući da ne živim u Zagrebu, zanima me da li moram prije zahvata doći na pregled ili je moguće sve obaviti u jednom dolasku?

Osobni razgovor s liječnikom služi obostranom upoznavanju i preduvjet je uspješnog tretmana. Ukoliko pacijent nije iz Zagreba, može se obaviti i neposredno prije zahvata. Prije toga valja telefonom ili emailom definirati vrstu tretmana, područje koje se želi tretirati, poslati odgovarajuće fotografije, te učiniti krvne pretrage koje će propisati liječnik. Također treba dogovoriti način nabave steznika koji mora biti dostupan na dan zahvata. Nadalje, valja uplatiti akontaciju za rezervaciju termina, odnosno za zahvat.

Živim izvan Zagreba i zanima me da li nakon zahvata mogu odmah otputovati kući?

Na kraju zahvata, na mjestima gdje je izvedena lipoliza postave se gaze i navuče steznik. Budući da u prvim satima dolazi do vlaženja gaze, neophodno je sutradan doći na previjanje i postavljanje vodootpornih flastera koji omogućavaju tuširanje i održavanje tjelesne higijene. Stoga, svi pacijenti koji ne žive u okolici Zagreba moraju jednu noć prenoćiti u Zagrebu kako bi došli na prvo previjanje.

Kada je pacijent nakon zahvata sposoban putovati i samostalno upravljati automobilom?

Samostalno upravljanje vozilom nije preporučljivo prva dva-tri dana nakon zahvata, posebno ako se radi o opsežnijem zahvatu ili zahvatu na donjem dijelu tijela. Manji zahvati na licu, vratu, rukama ili struku ne ograničavaju vožnju. Kratkotrajni let avionom, do jedan sat, moguć je drugi dan nakon zahvata.

Koliko, i koja, se područja mogu tretirati u jednom danu?

Lokalni anestetik za tumescentnu anesteziju daje se u ograničenoj količini koja ovisi o težini pacijenta. U jednom zahvatu tretira se npr. lice i vrat; nadlaktice i dio lopatica; leđa; trbuh i struk; stražnjica i vanjski dio bedara; unutrašnji dio bedara i koljena; listovi. Moguća su individualna odstupanja.

Koje je godišnje doba najpovoljnije za zahvat?

Obzirom da se nakon zahvata preporuča nošenje steznika, najbolje vrijeme za zahvat je jesen-zima-proljeće.

Je li nakon lipolize moguće upotrijebiti vlastito masno tkivo za lipofilling grudi ili je to moguće samo nakon klasične liposukcije? Kakva se anestezija rabi pri lipofillingu grudi?

Laserska lipoliza rastvara masno tkivo i pretvara ga u tekuću emulziju koju naravno nije moguće uporabiti za lipotransfer odnosno lipofilling. Želimo li mast uporabiti za lipotransfer, uzimamo je pomoću posebnih tankih kanila, a u područje iz kojega je dobivamo (najčešće pubis ili natkoljenica) ne smijemo injicirati previše anestetika. Stoga se lipofilling grudi ili stražnjice izvodi u općoj anesteziji, za razliku od zahvata na licu, koji su mogući i uz lokalnu anesteziju.

Kolika je cijena lipolize i lipotransfera?

Cijena lipolize ovisi o tretiranoj regiji i iznosi okvirno 7.000-20.000kn. Kod višekratnih zahvata obobravamo popust do 20%. Cijena povećanja grudi ili oblikovanja stražnjice je između 30.000-40.000kn. U svakom slučaju, točnu cijenu moguće je odrediti tek nakon liječničkog pregleda i razgovora.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973