Liječenje lipedema

Lipedem – lipohipertrofija prirođen je poremećaj u raspodjeli potkožnog masnog tkiva u području bokova i nogu. Često su zahvaćene i ruke, dok stopala i šake ostaju pošteđene od edema. Lipedem se javlja gotovo isključivo u žena, što ukazuje na hormonske uzroke, a manifestira se u pubertetu ili za vrijeme trudnoće.

Debljina koja boli…

lipedem

Kod lipedema se ne radi o masnom tkivu kao posljedici pretilosti, već o bolesno promijenjenim masnim stanicama. Stoga dijeta ne može riješiti problem lipedema, iako fizička aktivnost i kontrola težine indirektno pozitivno utječu na lipedem.

Lipedem se razvija simetrično na oba ekstremiteta. U početku nastaju promjene na bokovima i stražnjici u obliku „jahaćih hlača“ (Reiterhosen, Turkish pants) i celulita, zatim su zahvaćene natkoljenice, pa kasnije i potkoljenice (Suavenhosen-Phänomen). Gležnjevi i stopala u pravilu su slobodni od edema. Lipedemi unutrašnje strane natkoljenica i koljena otežavanju hod i mogu dovesti do oštećenja kože tih područja.

lipedem

Jedino liječenje lipedema koje omogućava trajno odstranjenje lipedema je poštedna vibroliposukcija u lokalnoj tumescentnoj anesteziji. Zahvati se izvode nekoliko puta, ovisno o stupnju i proširenosti lipedema. Konzervativnom liječenje lipedema putem ručne ili aparativne limfne drenaže i nošenje kompresivnih čarapa prethodi liposukciji i nastavlja se ubrzo nakon nje, te predstavlja važnu potporu tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Ultrazvučni MedContour tretman izvrsna je priprema i nadopuna liposukciji u posebno indiciranim slučajevima, o čemu će Vas savjetovati naš tim liječnika.

lipedem

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973