Mršaviti, ali s razumom

Možda je vrijeme da o normalnoj tjelesnoj težini počnemo razmišljati na drugačiji način, da nam to ne bude diktat medija i okoline, nego briga za naše zdravlje i imunitet, želja da se u vlastitom tijelu osjećamo ugodno i da ono bude funkcionalno. S obzirom na to da zastupam holistički pristup ljudskom tijelu, moram upozoriti i na emocionalnu i psihičku komponentu cijelog problema. Naše je tijelo fascinantan sustav, omogućimo mu da funkcionira na najbolji način!

U svojoj sam svakodnevnoj praksi srela ljude koji su zaista poduzeli sve kako bi smršavjeli, no s minimalnim rezultatima. Razumljivo je da takvi neuspjesi generiraju nezadovoljstvo i nemoć. U znanosti i medicini mnogo se toga dogodilo u posljednje vrijeme. Između ostalog, spoznalo se da iznimno  važnu ulogu u normalnom funkcioniranju našeg tijela igra mikrobiom crijeva. Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da zdravog mršavljenja nema bez regulacije mikrobioma. Uspoređujući mikrobiom pretilih ljudi s mikrobiomom ljudi  normalne tjelesne težine, došlo se do značajnih spoznaja. Ustanovilo se da pretili ljudi imaju značajno viši broj bakterija koje se nazivaju firmikuti. Te su nam bakterije stoljećima pomagale da preživimo doba krize i gladi, te je doslovno sve što smo unosili u organizam bilo pretvoreno u zalihe masnog tkiva. Ova vrsta bakterija ima sposobnost i neprobavljivo napraviti probavljivim. Gladovanje, nažalost, upravo izaziva suprotan efekt i još više pogoduje poremećaju crijevnog mikrobioma u korist firmikuta. Paradoksalno, ali na ovaj se način masno tkivo u tijelu samo povećava.

mrsaviti

Danas postoje najsuvremenije pretrage stolice koje daju precizne podatke o sastavu crijevnog mikrobioma. Pacijentima s ovakvom problematikom svakako preporučujem napraviti tu pretragu koja nam omogućuje daljnje terapijske postupke. Osnova svakog razumnog mršavljenja jest regulacija bakterija i gljivica u crijevu te uspostavljanje njegove ravnoteže. Na tržištu postoje probiotici koji zadovoljavaju te kriterije, a sastoje se od kombinacije enterokoka i laktobacila u količini od oko 3 milijarde bakterija, što ne samo da omogućuje promjene mikrobioma prema dobrim i korisnim bakterijama iz grupe Bakterioda, nego i njihovo razmnožavanje i stabilnost. Bakteroidi prikupljaju neiskorištene ugljikohidrate i omogućavaju njihovo odstranjivanje putem stolice. Većina pacijenata u početku ima značajnih problema s prilagodbom na novi režim prehrane, jer svi znamo koliko je zahtjevno mijenjati dugogodišnje navike. No upravo su zdrave namirnice one koje hrane mlade bakterije. Kako bih svojim pacijentima olakšala te prve korake, preporučujem im uzimanje jabučnog pektina koji hrani kulture bakterija iz grupe Bakteroida, ali i daje osjećaj sitosti budući da bubri u probavnom sustavu.

Zaboravite na brze dijete! U konačnici one donose više štete nego koristi. Prvenstveno imajte u vidu svoje zdravlje, i činjenicu da se jednostavno želite ugodno osjećati u svome tijelu.

mrsaviti

Način življenja se posljednjih desetljeća znatno promijenio. Nekada smo jeli prema potrebi, mnogo smo se kretali. Danas u trgovini često neselektivno kupujemo namirnice koje kasnije konzumiramo, a da uopće nismo svjesni što smo zapravo pojeli. U većini slučajeva su to namirnice na bazi bijelog brašna, škroba, šećera i nezdravih masnoća. Toliko potrebno povrće gotovo da uopće više nema mjesta u suvremenoj brzoj prehrani. Ovakve dugotrajne navike dovode do bolesnog crijeva i poremećenog mikrobioma sa svim njegovim posljedicama. Znanstvena istraživanja su pokazala da se prehrambene navike moraju korjenito mijenjati.

Svojim pacijentima stoga preporučujem jedan oblik LOW CARB dijete (nizak unos ugljikohidrata).  Pritom sve preporučene namirnice provjerim individualno, budući da vrlo često postoji i određeni oblik intolerancije na hranu. Bitno je napomenuti da sve preporučene namirnice imaju glikemijski indeks ispod 10 te stoga tek umjereno utječu na izlučivanje inzulina.

Dopuštene namirnice su podijeljene u 4 skupine.

  1. U prvoj se skupini nalazi povrće s malo škroba, voće s malo ugljikohidrata, sjemenke i orašasti plodovi, te zdrava ulja i začini.
  2. U drugoj skupini su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, posno meso i riba.
  3. Treću skupinu čine namirnice koje se smiju konzumirati u vrlo ograničenim količinama, najviše jednom na dan i nikako iza 16 h, kako bi se stigle adekvatno probaviti. Ovamo npr. pripadaju različite vrste tijesta.
  4. U četvrtu skupinu svrstane su namirnice koje treba izbjegavati, poput različitih šećera, gaziranih pića, čokolade, te prerađenih ugljikohidrata.

Ono što danas također često zaboravljamo jest konzumiranje adekvatnih količina tekućine (vode i čajeva). Često se dogodi da se uvečer ne možemo sjetiti jesmo li tijekom dana uopće unosili tekućine.

Moramo naučiti i redovito jesti, konzumirati manje ugljikohidrata, a više bjelančevina koje daju osjećaj sitosti i održavaju proizvodnju inzulina u granicama normale. Konzumirajte masnoće u obliku vrijednih biljnih ulja, poput maslinovog, voće u dozvoljenim količinama, i svakako puno povrća.

Možete li se sjetiti kada ste posljednji puta uživali u šetnji i prirodi koja vas okružuje? Ili ste samo na brzinu pobacali stvari u auto i odjurili od jedne točke do druge, zadubljeni u vlastite misli? Čovjek je stvoren da se kreće, a ne da stalno sjedi u zatvorenom. Polako počnite mijenjati svoje navike, omogućite organizmu da udahne svježi zrak i da ga obasja sunce. Za to nisu potrebni fitness studiji i teretane, dovoljni su štapovi za hodanje i 10 000 koraka na dan. Uskoro ćete postati svjesni što ste propuštali i koliko vam je to potrebno.

Tijekom godina u našem se tijelu gomilaju mnogi štetni spojevi koje organizam mora izlučiti. To je vrlo zahtjevan i složen proces. Još su i stari Kinezi spoznali moć biljaka koje ubrzavaju te procese u tijelu. Sve biljke gorkog okusa imaju dobro poznato djelovanje čišćenja organizma, a smanjuju i žudnju za slatkim. Pored toga pozitivno djeluju i na metabolizam masti, te reguliraju količinu vode u tijelu. Jedna od novih zvijezda u tom području zasigurno će biti gorka dinja.

Pretilost ima mnoga lica i svakodnevni stres zasigurno igra veliku ulogu u tom složenom kompleksu. Koliko smo puta brzu utjehu i zadovoljstvo potražili u čokoladi ili komadu kolača? Tu dolazimo do hormona sreće – serotonina. Istraživanja su pokazala  da je kod pretilih ljudi njegova količina vrlo često smanjena. Ukoliko je razina serotonina u tijelu dovoljno visoka, imamo osjećaj zadovoljstva i sitosti, dok se u protivnom javlja osjećaj nekontrolirane gladi i potreba da doslovce „počistimo“ sve pred sobom. Srećom, tu je biljka Griffonia koja na prirodan način podiže razinu serotonina i pomaže da prebrodimo tmurna raspoloženja i odemo u šetnju umjesto da ispraznimo hladnjak. Pomozite si u početku na ovaj prirodan način, jer put je dug i snage treba racionalno rasporediti.

Nemojte se zavaravati: ovo je proces koji traje, koji treba izdržati te naposljetku i održati. Organizam treba otkiseljavati, štetne tvari odstranjivati, crijevo i krv čistiti. Ukoliko imate većih problema, zatražite stručnu pomoć. Potrebno je sastaviti detaljan plan i uskladiti sve korake i prioritete. Ponekad se teško snaći u svemu što bi trebalo napraviti. Nemojte si zadati čvrste vremenske okvire, najvažnije je da se krećete u pravom smjeru. Vidjet ćete, jednoga dana kada prijeđete kritičnu granicu sve će biti brže i lakše. Imajte strpljenja da dočekate taj trenutak, sigurno će doći!

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije