Operacija na glasnicama zbog promuklosti

Rizične skupine osoba za operaciju glasnica

Promuklost i gubitak glasa zbog kojih je potrebna operacija glasnica najčešće se javljaju kod osoba koje glasnice izlažu pojačanom naporu. To su glasovni profesionalci kao npr. predavači, odgojiteljice, pjevači, glumci. U drugoj grupi nalaze se osobe koje svoje glasnice izlažu štetnim utjecajima iz okoline, u prvom redu duhanskom dimu. Kronična bolest gornjeg dijela probavnog trakta, jednjaka i želuca, može također uzrokovati promjene na glasnicama, a simptomi su promuklost, pucanje glasa, gubitak glasa i glasovni zamor.

Promuklost zahtijeva detaljnu dijagnostiku koja uključuje stroboskopiju i analizu vibracije glasnica te odlučuje se o vrsti liječenja:

  • konzervativnom koje uključuje logopedske vježbe ili
  • kirurškom

operacija glasnica

Operacija glasnica

izuzetno je zahtijevna zbog potrebne preciznosti kako bi se nježno tkivo glasnica, a time i glas, maksimalno sačuvalo. Operacija glasnica se vrši u općoj anesteziji pod kontrolom operacijskog mikroskopa, a po potrebi koristimo laser. Odstranjuju se samo ireverzibilne promjene tkiva kao polipi, čvorići (vokalni noduli), ciste, Reinkeov edem, proširene krvne žile, tumorske promjene na glasnici, dok se zdravo tkivo maksimalno čuva.

Promuklost zbog paralize glasnice ili kod stanjene, atrofične glasnice značajno se smanjuje odnosno glas poboljšava uštrcavanjem vlastitog masnog tkiva pacijenta ili preparata hijaluronske kiseline u glasnicu. Kod uznapredovalih slučajeva koristimo metodu tireoplastike.

Oporavak nakon operacije glasnica

je brz, bolesnik najčešće odlazi na kućnu njegu isti ili slijedeći dan nakon operacije, a pošteda glasa ovisi o vrsti i opsegu zahvata.

vv post

Polip na glasnici prije i nakon odstranjenja

 

 

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973