Korekcija uški – otoplastika

klempave uši, klempave uške, odstojeće uške, otoplastika, otokliza, operacija ušiju, korekcija uški

Klempave uši ili odstojeće uši prirođena je deformacija oblika uške koja je podjednako prisutna u oba spola, a može biti i nasljedna. O odstojećoj ušci govorimo kada kut između kosti mastoida i stražnje površine uške iznosi više od 30º. To je najčešće posljedica nerazvijenog pregiba “antheliksa”,  kao i prevelike hrskavice kavuma ušne školjke.

Klempave uši su prisutne ubrzo nakon rođenja, a sazrijevanjem i otvrdnućem hrskavice poprimaju konačan oblik u prvim godinama života. Odstojeće uši su isključivo estetski problem i ne predstavljaju nikakvu funkcionalnu smetnju za razvoj sluha. Djeca zbog toga mogu biti izložena izrugivanju, podsmjehu i posljedično gube samopouzdanje, povlače se u sebe i izbjegavaju okolinu.

U prvim mjesecima života, dok je hrskavica još mekana i podatna, moguće je većim ili manjim dijelom ispraviti klempave uši pomoću zavoja i flastera. Kasnije, kada je uška poprimila definitivan oblik priljubljivanje i smanjenje vrši se kirurškim putem, a operacija ušiju se zove otoplastika (otokliza). Pritom se oblikuje novi nabor antheliksa, a eventualno prisutni višak hrskavice kavuma odstranjuje. Operacija ušiju se kod djece vrši u općoj anesteziji, a kod odraslih u lokalnoj.

Odluci o operaciji prethodi detaljan razgovor i pregled. Tom prigodom prof. dr. Mislav Gjurić će pacijentu odnosno roditeljima objasniti prirodu problema i realne mogućnosti njegove korekcije. Operacija ušiju se idealno obavlja prije polaska djeteta u školu, a može se obaviti i kasnije. Otoplastika se izvodi u lokalnoj anesteziji kod odraslih ili u općoj anesteziji kod djece, što pretpostavlja pregled kod našeg anesteziologa i laboratorijske pretrage.

Nakon operacije na uške se postavlja zavoj koji se nakon dva dana zamjenjuje manjim prevojem. Šavi nije potrebno vaditi. Pranje kose je dozvoljeno nakon sedam dana. Tijekom spavanja narednih mjesec dana potrebno je nositi elastičnu traku za glavu da bi se spriječilo presavijanje uški. Ožiljak se nalazi na stražnjoj strani uški, jako dobro cijeli i nije uočljiv.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973