Operacija krajnika – treće mandule – adenotomija – tonzilektomija laserom

Operacija krajnika – Krajnici (lat. tonzile) su nakupine limfatičkog tkiva u ljudskom organizmu, a nalaze se u ždrijelu. Čine Waldeyerov prsten koji se sastoji od ždrijelne tonzile u nosnom ždrijelu (sinonimi: treći krajnik, adenoidi, vegetacije), nepčanih tonzila u usnom ždrijelu (krajnici-mandule u laičkom žargonu), jezičnih i tubarnih tonzila. Kao dio imunološkog sustava smještenog na samom ulazu u aerodigestivni trakt predstavljaju prvu zonu kontakta i zaštite od različitih štetnih vanjskih utjecaja uključujući mikrorganizme koji mogu izazvati infekciju bilo udahnutim zrakom ili unosom u usta. Krajnici se razvijaju još prije rođenja, te se nakon rođenja postupno uvećavaju, obično do dobi od 6-7 godina. Nakon toga njihova se važnost u obrani organizma postupno smanjuje što dovodi do smanjenja njihove veličine oko puberteta.

Akutne upale adenoida

vrlo su česte u mlađe djece, od 2.-7. godine života, a upale krajnika u općoj populaciji, kako u mlađoj, školskoj dobi, tako i u starijoj životnoj dobi. Najčešće prolaze brzo i bez komplikacija, međutim kod određenih bolesnika mogu nastati i ozbiljnije komplikacije, pogotovo nakon gnojnih bakterijskih upala.

Operacija krajnika

Manja su djeca zbog nezrelosti obrambenog sustava posebno sklona čestim infekcijama, što dovodi do fiziološkog povećanja adenoida. Zbog anatomije i malih dimenzija nosnog ždrijela u male djece to uvećanje, ukoliko je trajno prisutno, uzrokuje smetnje disanja na nos, iscjedak iz nosa, hrkanje, disanje otvorenim ustima, smetnje sna i kašalj. Može doći do zaostajanja u tjelesnom razvoju djeteta, uz naznačen tipičan izraz lica: otvorena usta, pospan izgled, sekrecija iz nosa i/ili bljedoća kože lica. Povećani adenoidi dovode do poremećaja funkcije Eustahijeve tube, koja spaja nos i srednje uho, i do smanjenja tlaka zraka koji se nalazi u šupljini srednjeg uha i izljeva tekućine u njemu. To stvara pogodno tlo za razvoj bakterija i uzrokuje upalu uha (gnojnu upalu ili tzv. serozni otitis). Osim tegoba s uhom, uvećanje adenoida pogoduje razvoju bakterija u nosnoj šupljini, a time i učestalim upalama gornjeg dijela aerodigestivnog trakta. Upala sinusa kod djece vrlo je rijetka, ali je najčešće izravna posljedica povećanih adenoida.

Liječenje akutne upale nosnog ždrijela i adenoida

provodi se prvenstveno toaletom nosa kapima i pumpicama za čišćenje nosa, inhalacijama, protuupalnim lijekovima (paracetamol, ekstrakti pelargonije), topičkim steroidnim sprejevima, a antibiotici se primjenjuju kod sumnje na bakterijsku infekciju. Vrlo je korisno dijete što prije naučiti da dobro ispuhuje nos.

Ukoliko usprkos navedene terapije i dalje dolazi do čestih epizoda upale ili roditelji primjećuju da dijete slabije čuje, otorinolaringološkim pregledom potrebno je utvrditi da li postoji uvećanje treće mandule i da li je potrebna operacija krajnika. To je iznimno važno da bi se spriječio nastanak komplikacija u uhu s utjecajem na sluh i razvoj govora.

Pregled

se vrši kroz nos tankim i mekanim endoskopom što djeca podnose bez većih problema. Kada postoji sumnja na oslabljen sluh potrebno je učiniti mjerenje tlaka u srednjem uhu (timpanometrija) i kod starije djece snimanje sluha (audiometrija). Ove će pretrage pokazati u kolikoj je mjeri oštećen sluh i u konačnici definitivno pomoći u odluci o adenotomiji i eventualnom postavljanju ventilacijskih cjevčica u bubnjić.

Nakon što je otorinolaringolog postavio indikaciju za zahvat dijete upućujemo njegovom pedijatru koji će napraviti kompletnu krvnu sliku, test zgrušavanja krvi i potvrditi da dijete može u opću anesteziju.

Operacija trećeg krajnika ili adenotomija rutinski je zahvat koji se vrši u kratkoj općoj anesteziji, a izvodi se kroz usta djeteta. Najčešće je dovoljan jedan zahvat, međutim, ponekad adenoidi ponovno narastu pa se operacija nakon nekoliko godina mora ponoviti. Izuzetno rijetko se izvodi kod djece mlađe od 2 godine, najčešće između treće i sedme godine, a budući da se adenoidi kasnije smanjuju kod odraslih je operacija rijetko potrebna. Oprez je potreban kod djece s bolestima zgrušavanja krvi (hemofilija, nedostatak nekih faktora zgrušavanja), rascjepom nepca i mišićnom distrofijom.

Operacija trećeg krajnika traje nekoliko minuta

Ako je prisutna i upala uha, operacija će se nastaviti rezom na bubnjiću (paracenteza) i ako se u srednjem uhu nađe gust, želatinozan sadržaj kirurg će postaviti ventilacijske cjevčice u bubnjić. Nakon buđenja iz anestezije dijete je 3-4 sata pod liječničkom kontrolom, te ukoliko nema zamjetnog krvarenja, može već isti dan ići na kućnu njegu. Djeca se veoma brzo oporavljaju od zahvata. Obično osjećaju kratkotrajnu umjerenu bol i nelagodu. Izbivanje iz vrtića ili škole je 2-3 dana. Poslije operacije dijete može privremeno razviti tzv. nazalan govor («kroz nos») što spontano prolazi nakon 2-3 tjedna. Od komplikacija, koje su općenito vrlo rijetke, najčešće je krvarenje, koje spontano prestaje, a rijetko je potreban povrat u operacijsku dvoranu i njegovo zaustavljanje. Ventilacijske cjevčice ostaju u bubnjiću nekoliko mjeseci do smirenja upale i normalizacije tlakova u srednjem uhu. Vade se u kratkotrajnoj anesteziji ili spontano ispadnu iz uha.

U slučaju čestih ili kroničnih upala krajnika, nepčane tonzile više ne obavljaju svoju obrambenu funkciju već postaju žarište upale koja se manifestira bolovima u grlu, tegobama pri gutanju, zadahom iz ustiju, ali također mogu biti i bez simptoma. Krajnici pritom mogu biti uvećani, razrovani, s gnojnim čepovima, a prednji nepčani lukovi crveni. Beta-hemolitički streptokok odgovoran je za većinu slučajeva upale krajnika. Ali i mnogobrojni respiratorni virusi, uključujući Epstein-Barrov virus (EBV), koji uzrokuje mononukleozu, također mogu uzrokovati upalu.

Operacija krajnika se radi iz 3 glavna razloga. Ranije često spominjane opće komplikacije kao reumatska groznica i kronična upala bubrega više ne predstavljaju značajan problem u medicini razvijenih zemalja.

  1. Povećanje krajnika s opstrukcijom dišnih puteva kod djece gotovo je uvijek kombinirano s povećanom trećom mandulom i rješava se jednim kirurškim zahvatom. Kod odraslih operacija krajnika je potrebna kod bolesnika s opstruktivnom apnejom u snu, koja ako se ne liječi, može dovesti do po život opasnih posljedica.
  2. Operacija krajnika se preporučuje kada osoba boluje 5 i više puta unutar 2 godine od gnojne angine. Dodatni kriteriji su povišena temperatura, povećani limfni čvorovi, kvalitetno provedena antibiotska terapija koja nije dala rezultata. Dokazano je da nažalost samo 8% bolesnika s anginom uzima antibiotik barem devet dana. Indikacija se postavlja to strožije što je dijete mlađe. Prisutnost komplikacija angine kao što su peritonzilarni apsces, flegmona, tuberkuloza, daljnji su razlozi u prilog operaciji.
  3. Kod sumnje na tumor krajnika operacija krajnika omogućuje postavljanje dijagnoze i ujedno terapiju.

 

Operacija krajnika ili tonzilektomija vrši se u općoj anesteziji tako da se oba krajnika izljušte iz svog ležišta unutar nepčanih lukova. Ljuštenje se obavlja putem hladnih instrumenata, laserom, radiofrekvencijom, ultrazvukom ili mikrodebriderom. Budući da nakon odstranjenja krajnika u nepčanim lukovima ostaje rana koja se ne može sašiti, njezino cijeljenje traje otprilike 2-3 tjedna nakon operacije. Postoperacijski tijek je bolan, usprkos lijekovima protiv bolova, ali ga djeca na sreću mnogo bolje podnose nego odrasle osobe. U prvim danima nakon operacije treba piti dosta tekućine, a ishrana se bazira na laganoj kašastoj hrani koja uključuje juhe, krumpire, sladoled, banane, jaja i sok od jabuke. Potrebno je mirovanje barem tjedan dana, a povratak svakodnevnim aktivnostima slijedi nakon 2 tjedna. Zbog cijeljenja operacijske rane i čišćenja tkiva nastaje neugodan zadah iz usta koji se može ublažiti grgljanjem i ispiranjem usta otopinom antiseptika.

Operacija krajnika nosi ozbiljan i po život potencijalno opasan rizik od poslijeoperacijskog krvarenja

Ono se javlja u 8-14% slučajeva, a u 1-4% zahtijeva zaustavljanje krvarenja u operacijskoj sali. Najčešće se javlja unutar 12-24 sata nakon operacije (rano krvarenje) ili između 5. i 8. dana (kasno krvarenje), ali je moguće unutar 3 tjedna. Iz tog razloga je neophodna uska suradnja liječnika i pacijenta odnosno roditelja kako bi postupanje u tom slučaju bilo koordinirano.

Ponekad su dječji krajnici povećani i predstavljaju značajnu smetnju gutanju, disanju i uzimanju hrane, ali nisu upalno promijenjeni. U tom slučaju odstranjujemo samo jedan dio tkiva krajnika, dok ostatak unutar nepčanih lukova ostaje sačuvan.

Operacija smanjenja, a ne odstranjenja krajnika, zove se tonzilotomija

i vrši se pomoću lasera. Prednost te operacije je osim u činjenici da se čuva tkivo važno za razvoj imunog sustava organizma i u činjenici da je rizik krvarenja nakon te operacija značajno manji nego kod tonzilektomije. Iz tog razloga postoji preporuka da se kod sve djece mlađe od 6 godina prednost daje tonzilotomiji pred tonzilektomijom.

Razlozi su višestruki. U prvom redu profesor Gjurić i njegov tim suradnika posjeduju dugogodišnje iskustvo i znanje u postavljanju ispravne indikacije za operaciju. Mišljenja liječnika tijekom godina su se mijenjala, od perioda kada se operacija možda izvodila prečesto do perioda nepotrebnog suzdržavanja od operacije i onda kada je bila potrebna. Ispravna indikacija za operaciju uzima u obzir sve moguće elemente i korist za dijete. Vremenski period od postavljanja indikacije do termina same operacije vrlo je kratak i maksimalno izlazimo u susret obiteljskim potrebama. Osim toga, individualan pristup djetetu i obitelji, kao i mogućnost da roditelj cijelo vrijeme boravi uz svoje dijete na najmanju moguću mjeru smanjuju nelagodu kod djeteta i roditelja uzrokovanu boravkom u medicinskoj ustanovi. Posebnu pažnju ulažemo u to da su bolovi kod djeteta, koji su neminovni, smanjeni na najmanju moguću mjeru. Prilikom same operacije koristimo suvremenu tehnologiju, od lasera, radiofrekvencije i endoskopije, do najsuvremenije anestezije koja omogućava brz i nekompliciran oporavak. Posvećenost cijelog tima sestara i liječnika garancija su zadovoljstva naših pacijenata.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije