Operacija septuma – devijacija nosa – operacija bez tampona

Operacija septuma nosa

Otežano disanje na nos uzrok je glavoboljama, osjećaju umora, oslabljenom osjetu mirisa te poremećaju rezonance – govor kroz nos. Prigodom najmanjeg tjelesnog napora takve osobe započinju disati kroz usta, što uzrokuje podražaj hladnog i suhog zraka na sluznicu ždrijela, grkljana i dušnika, s posljedičnom kroničnom upalom, bolnim i otežanim gutanjem, kroničnom upalom krajnika, učestalim anginama ili kroničnom upalom sluznice grkljana i dušnika, popraćenom podražajnim kašljem. Onemogućena pravilna izmjena zraka kroz Eustahijevu cijev uzrokuje česte upale uha, posebice kod djece, s mogućim slabljenjem sluha. San je nemiran, često je prisutno hrkanje, te se bolesnici bude umorni i neispavani. Nakon balne prehlade potrebno je duže vrijeme da se lučenje sluzi u nosu normalizira, te je prisutan dugotrajni osjećaj slijevanja sluzi u ždrijelo. Dobro disanje na nos preduvjet je podnošenju velikih napora kojem su izloženi vrhunski športaši tako da je operacija septuma nosa čest zahvat kojim se podvrgavaju osobe izložene fizičkom naporu.

operacija septuma nosa

Među najčešćim uzrocima otežanog disanja na nos su devijacija nosne pregrade – nosnog septuma i hipertrofija, povećanje nosnih školjki. Devijacija septuma može biti prirođena ili posljedica povrede u bilo kojoj životnoj dobi. Devijacija mehanički suzuje prohodnost jedne ili obje nosne šupljine i dovodi do smanjenog protoka zraka. Kapi za nos ne pomažu jer one djeluju samo na sluznicu, a ne na hrskavicu i kost. Dapače, dugotrajna primjena kapi izaziva atrofiju i trajno oštećenje sluznice. Operacija septuma nosa izvodi se kroz jednu nosnicu, bez vidljivih vanjskih rezova, i zakrivljena hrskavica biti će dijelom odstranjena, a ostatak izravnat. Uporaba najsuvremenijeg Nd-YAG lasera, radiofrekvencije i funkcijske endoskopske kirurgije nosa, za razliku od klasičnog liječenja, izaziva minimalno traumatiziranje tkiva i u pravilu ne zahtijeva tamponadu nosa.

Kod kroničnog povećanja nosnih školjki metoda izbora je njihovo smanjenje laserom ili radiofrekventnom tehnikom. Naša dugogodišnja iskustva potvrđuju učinkovitost kod blažih i srednje teških oblika hipertrofije. Kod izraženih hipertrofija školjki, osobito koštanog dijela, preporučujemo plastiku kirurškim putem.

operacija septuma nosa

Prije odluke o operaciji septuma nosa provodimo detaljnu dijagnostiku koja uključuje rinoskopiju, endoskopiju nosa, fiberendoskopiju i mjerenja prohodnosti (rinomanometrija). Operacija septuma nosa se vrši u kratkotrajnoj anesteziji, što pretpostavlja pregled kod našeg anesteziologa, laboratorijske pretrage, EKG i spirometriju. Uporaba suvremenih lijekova protiv boli osigurava odsutnost boli nakon operacije septuma nosa.

Naše dugogodišnje iskustvo u sprezi s preciznom kirurškom tehnikom omogućavaju da se operacija devijacije septuma i nosnih školjki vrši u okviru dnevne kirurgije, što znači da bolesnik nekoliko sati nakon operacije odlazi na kućnu njegu. Na licu nema nikakvih vidljivih promjena u smislu oteklina, modrica i slično. Nakon operacije septuma nosa tamponada nosa najčešće nije potrebna. Nakon zahvata na nosnim školjkama tamponada ostaje u nosu samo nekoliko sati, najdulje preko noći. U danima nakon operacije sluznica nosa je zadebljana te je potrebno koristiti nosne kapi i emulziju za ublažavanje edema i ubrzanje oporavka. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon 3-4 dana, a fizička aktivnost nakon 3 tjedna.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.



+385 91 454 5973