Operacije kod tumorskih bolesti dojke – karcinom dojke

Poštedna operacija karcinoma dojke (kvadrantektomija)

Tumor dojke: Nakon preoperativnog označavanja položaja karcinoma iglom pod kontrolom ultrazvuka, kroz rez u dužini od 4-5 cm odstrani se tumorska tvorba i okolno tkivo u sigurnoj zoni. Nakon toga kroz rez u pazušnoj jami odstranjuju se limfni čvorovi pazušne jame radi procjene proširenosti bolesti. U područje operacije na dojci kao i u pazušnu jamu stavljaju se plastični drenovi kroz 2 dana.
Oporavak je brz a pacijentica se može vratiti aktivnostima nakon nekoliko dana. Nakon dospijeća histološke analize odstranjenog tumora i limfnih čvorova pacijentica može nastaviti liječenje kod onkologa.

Trajanje operacijskog zahvata: 60-90 minuta
Anestezija: opća

Odstranjenje cijele dojke zbog karcinoma dojke (mastektomija)

Tumor dojke: U određenim slučajevima potrebno je odstraniti cijelu dojku zbog karcinoma dojke. Operacijski zahvat uključuje odstranjivanje cijele dojke i odstranjivanje limfnih čvorova pazušne jame. Nakon operacije prisutni su drenovi u pazušnoj jami i na grudnom košu. Rez je uobičajeno ravan u dužini od oko 25 cm.
Ukoliko se planira naknadna rekonstrukcija dojke nakon završenog onkološkog liječenja, tada se ispod grudnog mišića može postaviti tkivni ekspander. Tkivni ekspander je silikonska vrečica koja ima ventil ispod kože. Ubrizgavanjem fiziološke otopine u ekspander povećava se njegov volumen i na taj način šire grudni mišić i koža na grudnoj stijenci gdje je prije bila dojka. Kada se postigne dovoljan volumen kože, u drugom se operacijskom zahvatu ekspander vadi, a umjesto njega postavlja silikonski implantat čime se dovršava ovaj oblik rekonstrukcije dojke.

Trajanje operacijskog zahvata: 90 minuta
Anestezija: opća

Odstranjenje dojke s očuvanjem kože dojke (skin sparing mastektomija)

Tumor dojke: Ovaj operacijski zahvat uključuje odstranjivanje karcinoma dojke i cijelog žlijezdanog tkiva dojke uz očuvanje kože zbog rekonstrukcije dojke u istom operacijskom zahvatu. Nakon toga podiže se grudni mišić ispod kojeg se stavlja silikonski implantat. Koža dojke pokrije mišić i implantat. Ovo je najjednostavniji oblik rekonstrukcije dojke.

Trajanje operacijskog zahvata: 120 minuta
Anestezija: opća

Rekonstrukcija dojke leđnim mišićem (latissimus dorsi)

Postupak je isti kao kod odstranjenja dojke s očuvanjem kože uz posebnost da se leđni mišić sa kožnim otokom upotrebljava kako bi se pokrio silikonski implantat. Ovaj oblik rekonstrukcije upotrebljava se u slučajevima kada je potrebno odstraniti dio kože sa bradavicom na dojci. Estetski rezultat je odličan zbog stabilnosti volumena novostvorene dojke.

Trajanje operacijskog zahvata: 210 minuta
Anestezija: opća

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973