Papa test, HPV tipizacija, brisevi

Papa test, test po Papanicolauu ili VCE- (vagina-cerviks-endometrij) obrisak, brza je, jednostavna i neinvazivna pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice, a služi za rano otkrivanje karcinoma vrata maternice i promjena koje mu prethode. Papa testom mogu se otkriti i upalne promjene, a u nekim slučajevima i točno identificirati uzročnici.

Papa test je potpuno bezbolan. Uvođenjem spekuluma u rodnicu, ginekolog prikazuje vrat maternice te drvenom spatulom i drvenim štapićem omotanim vatom, uzima obrisak sa stražnjeg svoda rodnice, rodničkog dijela vrata maternice te iz kanala vrata maternice. Obrisak se s drvene spatule i štapića prenosi na stakalce, koje se uranja u alkohol radi fiksiranja (očuvanja) stanica, te se boji specijalnom metodom kako bi se uzete stanice mogle mikroskopski analizirati.

Mnoge žene i djevojke misle da se Papa testom može dobiti i informacija o spolno-prenosivim bolestima, no bitno je naglasiti da se testom uglavnom utvrđuje abnormalnost stanica vrata maternice. Ukoliko želite detaljno istražiti upalu, potrebno je dodatno napraviti ciljanu mikrobiološku obradu, koja podrazumijeva uzimanje briseva vrata maternice.

Test je najbolje provesti 10. do 20. dan od prvog dana zadnje menstruacije, nikako za vrijeme krvarenja. Dva do tri dana prije odlaska na testiranje ne bi trebalo koristiti vaginalne lijekove, kreme, pjene, pudere ili kupke, a jedan do dva dana prije testa ne bi trebalo imati seksualne odnose.

Nalaz Papa testa može biti:

– uredan – bez nalaza abnormalnih stanica, ali uz upalne promjene te eventualno vidljive i prepoznatljive uzročnike
– abnormalan – u slučaju abnormalnog nalaza Papa testa ne treba odmah pomišljati na karcinom jer stanice mogu biti abnormalne, a da još uvijek nisu karcinomske.

Tekućinska citologija, kao metoda probira, jednako je vrijedna kao klasični Papa test, uz vrijednu prednost, budući da se iz istog uzorka za testiranje na HPV radi i citološka analiza stanica, što znači da nije potrebno uzimati uzorak dva puta. Nema razlike u načinu uzimanja uzorka, jedino se stanice ne razmazuju ručno na stakalce, nego se isperu u bočici s otopinom za transport.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973