Papa test, HPV tipizacija, brisevi

Papa-test, test po Papanicolauu ili VCE- (vagina-cerviks-endometrij) obrisak (u kliničku praksu uveden je 50-tih godina prošlog stoljeća, uveo ga je američki liječnik grčkog podrijetla Papanicolau po kojem je test i dobio ime) brza je, jednostavna i neinvazivna pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice, a služi za rano otkrivanje karcinoma vrata maternice i promjena koje mu prethode. Papa-testom mogu se otkriti i upalne promjene, a u nekim slučajevima i točno identificirati uzročnici upale.

Test je najbolje provesti 10. do 20. dan od prvog dana zadnje menstruacije, nikako za vrijeme krvarenja. Dva do tri dana prije odlaska na testiranje ne bi trebalo koristiti vaginalne lijekove, kreme, pjene, pudere ili kupke, a jedan do dva dana prije testa ne bi trebalo imati seksualne odnose.

Papa-test je potpuno bezbolan. Uvođenjem spekuluma u rodnicu ginekolog prikazuje vrat maternice te drvenom spatulom i drvenim štapićem omotanim vatom uzima obrisak sa stražnjeg svoda rodnice, rodničkog dijela vrata maternice te iz kanala vrata maternice. Obrisak se s drvene spatule i štapića prenosi na stakalce koje se uranja u alkohol radi fiksiranja (očuvanja) stanica, te se boji specijalnom metodom kako bi se uzete stanice mogle mikroskopski analizirati.

Nalaz Papa-testa može biti:

uredan
bez nalaza abnormalnih stanica, ali uz upalne promjene te eventualno vidljive i prepoznatljive uzročnike
abnormalan
U slučaju abnormalnog nalaza Papa testa ne treba odmah pomišljati na karcinom jer stanice mogu biti abnormalne, a da još uvijek nisu karcinomske!!!!

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije