Podizanje kapaka – blefaroplastika – operacija spuštenih kapaka

Tijekom života očni kapci polagano, ali sigurno mijenjaju svoj izgled. Punoću, elastičnost i dobar tonus tkiva zamjenjuje opuštenost kože kapaka, višak kože na kapcima, masni jastučići na kapcima – masne vrećice, tamni podočnjaci i bore oko očiju. Rezultat je težina u očima, a čovjeku daje umoran, izmučen i stariji izgled. Podizanje (korekcija) kapaka, blefaroplastika pruža rješenje problema.

Blefaroplastika je korekcija kapaka kojom se korigiraju promjene na gornjim i/ili donjim vjeđama, a izvodi se kao samostalna operacija ili u sklopu drugih zahvata na licu kao npr. podizanje obrva ili facelift. Nakon uspješne blefaroplastike lice i oči dobivaju svježi, mladenački izgled. Nestaje težina u očima. Mogu se izolirano korigirati samo gornji kapci ili zajedno gornji i donji. Operacijom se otklanja višak kože na kapcima, masne vrećice na kapcima i bore u području vjeđa. Blefaroplastikom se ne korigira položaj obrva, tamni podočnjaci i bore oko očiju. Upravo iz tog razloga, a koristeći naše dugogodišnje iskustvo s različitim nekirurškim i kirurškim tretmanima, individualno savjetujemo naše klijente o najboljim rješenjima u njihovom slučaju.

Kod gornje blefaroplastike – korekcija gornjih kapaka

rez kože se postavlja u prirodnom naboru gornje vjeđe tako da je ožiljak, nakon završenog cijeljenja, praktično nevidljiv. Odstranjuje se višak kože na kapcima i ako je potrebno masni jastučić u medijalnom dijelu kapaka.

Donja blefaroplastika – podizanje donjih kapaka

izvodi se transkonjunktivalnim putem, dakle rezom u sluznici unutar donje vjeđe, ili najčešće u kombinaciji s rezom kože odmah ispod donjih trepavica koji također ne ostavlja vidljiv ožiljak. Odstranjuje se višak kože na kapcima i ako je potrebno masni jastučići na kapcima.

Odluci o operaciji prethodi detaljan razgovor i pregled. Tom prigodom prof. dr. Mislav Gjurić će pacijentu objasniti prirodu problema i realne mogućnosti njegove korekcije. Konačna odluka i preporuka liječnika ovisi o rezultatu pregleda i mjerenja položaja i elastičnosti kože i potkožnog tkiva obrva, vjeđa, suzne žlijezde i obraza. Blefaroplastika, operacija kapaka se izvodi u lokalnoj, potenciranoj anesteziji, što pretpostavlja pregled kod našeg anesteziologa i laboratorijske pretrage.

Nakon operacije na kapke se postavlja zaštita od flastera, a u oko se mogu kapati kapi za sprječavanje upale i iritacije. U prvih 24h preporuča se hlađenje oka pomoću hladnih obloga ili leda, te mirovanje u polusjedećem položaju. Šavi se vade petog dana nakon operacije, a povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon desetak dana, ovisno o individualnoj situaciji. Pacijenti s boravkom izvan Zagreba mogu uz pratnju putovati kući dan nakon operacije, a sljedeća je kontrola predviđena nakon 5 dana. U tjednima poslije operacije otečenost kapaka postepeno se smanjuje, a konačni rezultat može se očekivati nakon 6 mjeseci.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije