Popunjavanje bora – fileri i lipofiling u rukama stručnjaka

U današnjem društvu zahtjevi za što ljepšim izgledom postaju sve naglašeniji –  svježa koža lica, lijepo oblikovane jagodice, lice bez podočnjaka, pune usnice, tek poneka bora koja licu daje karakterni pečat… To su tek neke od mogućnosti koje danas pružaju neinvazivni, ambulantni zahvati. U izobilju različitih ponuda pacijent se često teško snalazi. Stoga je neophodno naglasiti nekoliko osnovnih činjenica o supstancama koje se rabe za korekciju manjih nedostataka te oblikovanje pojedinih područja lica, tzv. fileri.

Primjena ovakvih preparata preporuča se isključivo u liječničkim ordinacijama

u sigurnim rukama iskusnog liječnika koji će odmah prepoznati eventualne rijetke komplikacije. Jednako je bitna primjena provjerenih preparata koji su već dugo zastupljeni na tržištu. Ne ustručavajte se upitati koji preparat liječnik planira primijeniti.

Fileri

U našoj poliklinici odlučili smo se samo za visokokvalitetne dermalne filere. Takvi proizvodi su na tržištu prisutni već dugi niz godina s izrazito pozitivnim iskustvima. Današnji fileri su gelastog oblika i daju se fino i precizno aplicirati. Postoje fileri koji su različite koncentracije i gustoće ovisno o tome koji efekt želimo postići i u koji dio dermisa ih želimo injicirati. RHA hijaluronska kiselina napravljena je tako da hidratizira površni sloj kože, a ujedno ju i zateže, bogata je aktivnim sastojcima koji se postupno otpuštaju. CDR dermorestrukturirajući kompleks je snažan antioksidans, sadrži aminokiseline, minerale i vitamin B6 nužne za metabolizam kože. NovHyal Biotech-G je preteča sinteze hijaluronske kiseline koji osnažuje dermalno-epidermalni sloj. Primjenom vrhunskih dermalnih filera postižemo antioksidacijsko djelovanje, regeneraciju epidermisa, restrukturiranje dermalno-epidrmalnog sloja i stimulaciju razvoja stanica koža. Suvremeni fileri zadovoljavaju i najzahtjevnije liječnike. U pravilu postoji ciljana terapija za svaki problem, tako da se danas korigiraju ne samo usne i nazolabijalne bore, već i podočnjaci; podižu se obrve, kutovi usana, nos, jagodice, područje oko očiju. Na taj se način mogu korigirati i ožiljci, asimetrije lica, koža lica, vrata, dekoltea i nadlanica. Preporučuje se uporaba filera koji se sporo resorbiraju. Silikonski preparati danas se izbjegavaju.

Fileri

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, a ovisno o području koje se tretira, ponekad je dovoljna samo aplikacija kreme s lokalnim anestetskim učinkom. Fileri se primijenjuju različitim injekcijskim tehnikama. Danas je sve više u uporabi tzv. tupa igla koja dodatno umanjuje traumatizaciju kože lica. U rijetkim slučajevima dolazi do pojave oteklina, crvenila, neravnina ili modrica koje uglavnom brzo prolaze. Fileri se vremenom prirodno razgrađuju. Stoga je potrebno postupak ponoviti nakon 9 do 12 mjeseci, ali često sa znatno manjim količinama preparata od onih koje su bile nužne pri prvoj primjeni.

Lipofiling (prema engleskom originalu lipofilling) podrazumijeva popunjavanje udubljenja na tijelu koristeći vlastito masno tkivo pacijenta. Očigledna prednost korištenja vlastitog tkiva je nepostojanje rizika reakcije na strano tkivo, prisutnost dovoljne količine „materijala – masnog tkiva“ u većine pacijenata osim izrazito mršavih, kao i dugotrajnost rezultata. Lipofiling je istovremeno i lipotransfer masnih stanica (adipocita) i matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva iz jedne regije tijela, najčešće trbuha ispod pupka, u drugu regiju npr. lice. Posebne tehnike lipofilinga omogućavaju nam transfer i matičnih stanica koje dovode do regeneracije i pomlađivanja tretiranog područja.

Da bi se masno tkivo pacijenta moglo koristiti za lipofiling i lipotransfer potrebno ga je na adekvatan način prikupiti, obraditi i uštrcati. Ovisno o cilju koji želimo postići i regiji koju tretiramo postoje bitne razlike u tehnici lipofilinga. Kako bismo postigli što bolji i prirodniji rezultat koristimo

tehnike makrolipofilinga (povećanje grudi), mikrolipofilinga (microfat) i nanolipofilinga (nanofat)

Procesom starenja znatno se mijenja raspored masnog tkiva na licu, a koža gubi tonus. Najočitije promjene nastaju u području obraza i jagodica gdje volumen moramo vratiti na „ staro mjesto“. Najčešće pacijente smetaju nazolabijalne bore koje licu daju stariji i strogi izraz, a koje se vrlo uspješno uklanjaju mikrolipofilingom. Na licu nalazimo i vrlo fine i sitne bore u području donjeg kapka ili okomite bore u području usana koje tretiramo tehnikom nanolipofilinga.

Proces uzimanja masnog tkiva

je jednostavan i radi se u lokalnoj anesteziji. Na tom mjestu vide se kraće vrijeme samo male rupice koje brzo zacijele. U rijetkim slučajevima pojave se podljevi koji nestaju nakon nekoliko dana. Dobiveno masno tkivo odmah se dalje obrađuje i aplicira putem finih igala u željeno područje koje smo označili prije zahvata. Idućih dana može se očekivati lagana otečenost koju nije potrebno posebno tretirati i koja spontano prođe. Konačan rezultat cijelog tretmana vidimo nakon otprilike mjesec dana. Rezultati lipofilinga su dugotrajniji od dermalnih filera koje u principu treba jednom godišnje obnavljati.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije