Povećanje grudi implantatima ili masnim tkivom

Povećanje grudi ili augmentacija je operacija kod koje se postavlja silikonski implantat radi promjene veličine i/ili obilika grudi. Poslije liposukcije to je najizvođenija estetska operacija. Povećanje grudi dokazano popravlja oblik i položaj dojki, unaprijeđuje izgled i strukturu čitavog tijela kao i samog dekoltea te pridonosi mladenačkom izgledu. Prve operacija povećanja grudi izvedena je 1964. u SAD-u, a silikonski implantati se upotrebljavaju od 1970-tih. U svjetskim okvirima govorimo o pedesetgodišnjem iskustvu sa spomenutom operacijom.

Svi implantati koje koristimo građeni su od kohezivnog silikonskog gela unutar čvrste ovojnice. Svi proizvođači su

renomirani svjetski brendovi

s certifikatom za zdravstvenu ispravnost na području Europske unije kao i odobreni od FDA (Food and Drugs Administration) za područje SAD. Također se primjenjuju i u ostatku svijeta. Svaki bolesnik poslije ugradnje silikonskog implantata dobiva doživotnu garanciju na isti te u slučaju dokazanog mehaničkog oštećenja ima pravo na besplatnu zamjenu čime se pridonosi povjerenju između bolesnika, operatera i samog proizvođača.
Svi kirurzi poliklinike Sinteza su iskusni u estetskim i rekonstruktvnim operacijama na grudima s preko 200 operacija dojki godišnje.

Kod povećanja grudi implantati se postavljaju kroz kožni rez koji može biti ispod donjeg pola dojke (inframamarno) ili uz rub bradavice (periareolarno). Implantat može biti postavljen pod žlijezdu (subglandularno), pod mišić (submuskularno), pod fasciju mišića (subfascijalno) ili dual-plane tehnikom kada se implantat stavlja dijelom pod mišić, a dijelom pod žlijezdu. Izbor mjesta gdje će se postaviti implantat ovisi o želji pacijentice, ali i o količini potkožnog masnog tkiva. U mršavih žena nije preporučljivo postaviti implantat ispod žlijezde jer bi se zbog male količine potkožnog masnog tkiva mogao nazirati rub implantata.

Trajanje operacijskog zahvata povećanja grudi: 60-90 minuta

Povećanje grudi

Tijekom prvog pregleda i razgovora s kirurgom operaterom ispitati će se prethodne bolesti i medicinska povijest bolesnice kao i temeljito pregledati grudi. Prilikom pregleda gleda se sadašnja veličina i izgled grudiju, koža, (elastičnost, strije, ožiljci, tonus), asimetrija, ptoza ili spuštenost dojki i uzet će se standardne preoperativne mjere radi bolje procjene optimalne veličine implantata. U razgovoru s bolesnicom dogovara se budući željeni izgled i veličina dojki. Pokazuju se modeli i vrste implantata te uz pomoć različitih veličina simulira budući izgled u specijalno za tu prigodu izrađenim grudnjacima.

Silikonski implantati dolaze u raznim oblicima i veličinama

Postoje okrugli i anatomski (oblik suze) te s obzirom na kvalitetu površine glatki i teksturirani. Anatomski implantati pružaju prirodniji i umjereniji oblik grudi dok okrugli naglašavaju dekolte. Izbor implantata za povećanje grudi određuje pacijent dok se veličina baze implantata kao i ostale dimenzije određuju  tijekom mjerenja, a ovise o veličini i odnosima na prsnom košu pojedinog pacijenta. U našoj Poliklinici za povećanje grudi koristimo samo najkvalitetnije implantate renomiranih i pouzdanih proizvođača Mentor i Allergan.

Operacija se izvodi u općoj anesteziji uz iskusan tim operatera i anesteziologa. Poliklinika nudi i smještaj bolesnice uz kontrolu i pregled medicinskog osoblja po želji.

Postoperativno bolesnicama se preporuča uzimanje analgetika kroz nekoliko dana te antibiotika po potrebi. Preporučeno je nošenje sportskog grudnjaka tj. grudnjaka bez žičanih okvira kroz 6 tjedana, a normalnim aktivnostima i poslu mogu se vratiti nakon 3-4 dana. Lakše fizičke aktivnosti i vježbanje mogu se izvoditi poslije 2 tjedna.

Komplikacije:

Silikonski implantat prirodno izaziva manju reakciju ljudskog tijela te se stvara tanki sloj kapsule oko implantata. U rijetkim slučajevima kapsula tijekom godina može zadebljati te izazvati pritisak i neravnine na implantatu. U nekim slučajevima potrebna je reoperacija i odstranjenje kapsule dok je u blažim slučajevima dovoljna masaža i vježbe.
Moguće je puknuće implantata u slučajevima ozlijede prsnog koša ili ubodne ozlijede te je u tom slučaju potrebno ga zamijeniti. Ne postoji medicinski i znanstveno dokumentirani dokaz o puknuću silikonskog implantata bez primjene mehaničke sile! Hematomi, infekcije i ostale postoperativne komplikacije javljaju se u manje od 1 % slučajeva.
Silikonski implantati ne povećavaju rizik od nastanka karcinoma dojke! S ugrađenim silikonskim implantatima bolesnica može uredno kontrolirati žlijezdano tkivo dojke ultrazvučno, mamografski, CT i MR snimanjem.

Operacija povećanja grudi bez bolova i sa skraćenim oporavkom

U Klagenfurtu je održan godišnji sastanak Austrijske akademije za estetsku kirurgiju gdje su predstavljeni noviteti u estetskoj kirurgiji. Tijekom sastanka, održan je operacijski tečaj gdje je 8 operatera iz Europe, SAD i Argentine prezentiralo svoje operacijske tehnike. Prof.dr. Davor Mijatović prikazao je povećanje grudi u lokalnoj anesteziji s postavljanjem silikonskih implantata u tzv. subfascijalni sloj. Zahvat se preporuča kod osoba koje imaju dovoljno potkožnog masnog tkiva – što se utvrđuje pinch testom – kada se implantat može postaviti ispod žlijezde bez straha da bi rubovi implantata bili vidljivi. Za anesteziju koristi se tumescentna anestezija (dva uboda s vanjske i unutrašnje strane donjeg ruba svake dojke; isto kao i za lasersku lipolizu trbuha), a silikonski implantat postavlja se ispod prednje ovojnice velikog grudnog mišića.

Operacijski zahvat povećanja grudi traje cca 1 sat, bezbolan je i pacijentica može odmah nakon zahvata na kućnu njegu. Preporuća se 2-3 dana mirovanja. Na ovaj način ne koristi se opća anestezija tijekom zahvata, zahvat je jednostavniji u odnosu na klasičnu operaciju povećanja dojki, a oporavak je iznimno kratak. Koristimo resorptivne šavi koje nije potrebno vaditi nakon operacije.

Na zahvat povećanja grudi odlučuju se pacijentice koje ne žele upotrebu silikonskih implantata u povećanju vlastitih grudi. Operacijski zahvat izvodi se u općoj anesteziji, traje cca 3 sata i ima tri dijela:

  • liposukcija
  • priprema masnog tkiva za transfer
  • injiciranje masnog tkiva u dojke

Liposukcijom uzima se masno tkivo pacijentice s npr. trbuha, unutarnjih strana natkoljenica, bokova, kukova. Masno tkivo se tijekom liposukcije izdvaja u poseban sterilni spremnik. Nakon izvršene liposukcije masno tkivo se tretira na poseban način kako bi se izdvojile čiste masne stanice. Naprimjer za 500ml čiste masti potrebno je tijekom liposukcije odstraniti 1000ml masti. Injiciranje masnog tkiva u dojke radi se kroz jedan ili dva mala reza na koži (dužina reza 3mm) i sa specijalnim tzv. Colemanovim kanilama implantira u potkožno tkivo dojke. Obično je potrebno injicirati cca 30% više masnog tkiva od dogovorene veličine dojki jer će se otprilike isti postotak kroz nekoliko mjeseci resorbirati.

Oporavak nakon povećanja grudi je brz

Na posao se može ići već 3-4 dana nakon operacije. Nakon zahvata nosi se steznik za tijelo kroz 2 tjedna kao nakon klasične liposukcije. Steznik se može skidati za obavljanje svakodnevne higijene tijela.

Povećanje grudi masnim tkivom iako koristi vlastito tkivo može imati i neke neželjene postoperacijske pojave:

  • veća resorpcija od 30% (rješava se dopunskim zahvatom, dodavanjem nove količine masnog tkiva)
  • nejednaka resorpcija desne i lijeve dojke (rješava se dopunskim zahvatom, dodavanjem nove količine masnog tkiva)
  • kalcifikati na mamografskoj snimci (u postupku resorpcije masnog tkiva moguća je pojava mikrokalcifikata na mamografskoj slici. Mikrokalcifikati katkada mogu sugerirati da se radi o zloćudnoj bolesti dojke međutim podatak o zahvatu koji je obavljen i citološka punkcija sumnjive zone na mamografskoj slici brzo dovode do prave dijagnoze)

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973