Praćenje trudnoće

Trudnoća je posebno i važno stanje u životu svake žene, koje utječe na cijelu obitelj i bližu okolinu. Iako se u narodu naziva „drugim stanjem“ i dolazi do promjene tj. prilagodbe gotovo svih organskih sustava, normalno je i fiziološko stanje ženskog tijela.


Ginekološki pregledi prije, tijekom i nakon trudnoće služe pripremi i praćenju tih promjena te bilježenju bilo kakvih odstupanja, kako bi se mogle predvidjeti, spriječiti ili liječiti potencijalne komplikacije, za majku i nerođeno dijete.

Prvim pregledom u trudnoći, 2 do 3 tjedna nakon izostanka mjesečnice, utvrđuje se točno trajanje trudnoće prema veličini fetusa te planira praćenje trudnoće.

Uobičajena dinamika pregleda kod niskorizičnih trudnoća je jednom mjesečno, do navršenih 35 tjedana trudnoće, kada su pregledi učestaliji, tj. jednom tjedno do 40 tjedna trudnoće. Nakon 40 tjedna, koji se naziva i terminom porođaja, uobičajeni su pregledi svaka 2 dana u odabranom rodilištu.

Na svakom  pregledu mjeri se krvni tlak te se prati prirast tjelesne težine i subjektivni osjećaj  «podnošenja» trudnoće.

Od krvnih pretraga u ranoj trudnoći rade se:

  • kompletna krvna slika (kako bi se otkrila eventualna anemija od ranije),
  • GUK (kako bi se otkrili neotkriveni slučajevi dijabetesa),
  • TSH (kako bi se otkrili od ranije prisutni poremećaji rada štitne žlijezde),
  • krvna grupa i testovi senzibilizacije,
  • testovi na hepatitise i sifilis te
  • analiza mokraće.

Testovi senzibilizacije ponavljaju se u trećem trimestru kod RhD pozitivnih trudnica, a nekoliko puta kod RhD negativnih trudnica.

Krvna slika kontrolira se još i pred kraj trudnoće, kako bi se eventualni manjak željeza nadomjestio intravenskim preparatima prije samog porođaja.

Osim navedenih pretraga, standardno se radi i test opterećenja glukozom OGTT, između 24. i 28. tjedna trudnoće, kako bi se otkrile trudnice s gestacijskim dijabetesom te prevenirale njegove potencijalno štetne posljedice.

Iza 35. tjedna trudnoće uzima se i bris rodnice na betahemolitički streptokok. U slučaju pozitivnog nalaza, nije potrebno provoditi liječenje, već rodilja tijekom porođaja dobiva intravensku antibiotsku profilaksu.

  1. Pregled od 2 do 3 tjedna nakon izostanka mjesečnice, kojim se utvrđuje intrauterina trudnoća, njezino trajanje te radi li se o jednoplodnoj ili višeplodnoj trudnoći
  2. Pregled od 11. do 13. tjedna koji se naziva još i «mini anomaly scan» kojim se prati razvoj ploda te mjeri nuhalni nabor, koji može biti dio ranog kombiniranog probira
  3. Od 18. do 22. tjedna trudnoće radi se «anomay scan» kojim se detaljno pregledavaju svi organski sustavi ploda i dinamika, radi otkrivanja eventualnih anomalija ili potrebe za dodatnom obradom i dijagnostikom.
  4. Nakon 30 tjedana trudnoće radi se pregled radi praćenja stope rasta ploda te promatranja dinamike i pokreta

 

Oslobodite se strahova i svoju trudnoću prepustite u sigurne ruke dr. Petre Kejla. U ugodnom ambijentu naše poliklinike nemate razloga za strah i nelagodu, jer osiguravamo mirnu oazu mira i potrebnu privatnost.

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije

Poliklinika Sinteza Dođite odmah do željene informacije

Dobrodošli!
Kako vam možemo pomoći?

Vikendom nismo u mogućnosti odgovarati na poruke. Javimo Vam se u ponedjeljak ujutro!

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.+385 91 454 5973