Praćenje trudnoće

Trudnoću valja smatrati normalnim (fiziološkim) stanjem usprkos tomu što se u narodu trudnoća još naziva i „drugim stanjem“. Normalna trudnoća traje deset lunarnih mjeseci ili devet kalendarskih mjeseci, odnosno 40 tjedana ili 280 dana. Ako dođe do prekida trudnoće prije 22. tjedna, taj se prekid naziva pobačajem jer plod nije sposoban za život izvan maternice. Porođajem se naziva svaki prekid trudnoće poslije 22. tjedna. Prema vremenu kada se porođaj dogodi, naziva se prijevremenim, na vrijeme i kasnijim, a novorođenče nedoneseno (prematurus), doneseno (maturus) i prenesno (postmaturus).

U žene za vrijeme trudnoće dolazi do anatomskih, fizioloških i biokemijskih promjena. Mnoge od tih promjena počinju odmah nakon začeća i nastavljaju se tijekom cijele trudnoće. Te promjene nastaju kao odgovor na fiziološki podražaj koji stvara plod (fetus – dijete). Trudnoća djeluje na većinu organa žene, te uzrokuje njihovu promjenu.

Postavlja se temeljem anamnestičkih podataka i objektivnog pregleda trudnice. Promjene u organizmu žene izazvane trunoćom nazivaju se znacima trudnoće i dijele se u tri skupine:

 • nesigurni znaci trudnoće
 • vjerojatni znaci trudnoće
 • sigurni znaci trudnoće
 1. Pod nesigurnim znacima podrazumjevaju se oni znaci koji su karakteristični za trudnoću ali se mogu naći i u žena koje nisu trudne (mučnine, osjećaj gađenja, pigmentacija na pojedinim djelovima kože, povećanje trbuha i bokova, promjene u raspoloženju i dr.)
 2. Vjerojatni znaci su promjene koje se manifestiraju na spolnim organima i grudima žene (izostanak menstruacije, povećanje i omekšavanje maternice, povećanje dojki i pojava kolostruma odnosno prvog mlijeka, likviditet sluznice vagine i grlića maternice).
 3. Sigurni znaci trudnoće su: postojanje fetusa vidljivog ultrazvučnim nalazom, slušanje srčanih tonova, opipavanje dijelova tijela ploda i prisustvo hormona trudnoće u urinu.

Nakon oplodnje, u organizmu žene nakon 7-10 dana počinju se pojavljivati koncentracije beta humanog korionskog gonadotropina (β-hCG), koji se može dokazivati iz urina ili krvi žene.

 • klinički pregled / kontrola trudnoće
 • UZV pregled – transabdominalni, transvaginalni
 • pregled Color Dopplerom, UZV 3D/4D
  kompjuterizirani CTG
 • amnioskopija
 • rani kombinirani probir kromosomopatija od 11. do 14. tjedna trudnoće (UZV pregled i biokemijski test iz krvi na istom mjestu)

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije