Ispitivanje sluha – audiometrija, timpanometrija

U poliklinici Sinteza vršimo ispitivanje sluha:

Audiometrija

je test kojim se vrši ispitivanje sluha. Na taj se način utvrđuje prag sluha, a on ukazuje na razinu najtišeg zvuka koji osoba može percipirati. Ispitivanje sluha se izvodi pomoću čistih tonova različitih frekvencija, zasebno za lijevo i desno uho. Rezultat se ucrtava u audiogram – tonalni audiogram, govorni audiogram ili krivulja sluha. Testiranje se vrši u tihoj komori koja je akustički izolirana kako bi eliminirala jake zvukove iz okoline.

ispitivanje sluha

 Timpanometrija

je dodatno ispitivanje podatljivosti bubnjića. Mala sonda stavlja se u zvukovod, a timpanometar mjeri tlak zraka u srednjem uhu i pokretljivost slušnih košćica. Timpanometrija je osobito važna kod male djece u dijagnosticiranju seroznog otitisa – tekućine u srednjem uhu – i negativnih tlakova zbog povećanog trećeg krajnika, a koji dovode do nagluhosti u djece.

ispitivanje sluha

Mjerenje stapesnog refleksa

mjeri kontrakciju mišića stapediusa na zvukove jakih intenziteta. Kada se mišić stapedius aktivira, lanac slušnih košćica se zateže i rezultat je reduciran prijenos zvukova od bubnjića do unutarnjeg uha. Na taj način stapedius ima zadaću zaštititi unutarnje uho od jakih zvukova. Kod bolesti zvane otoskleroza stapesni refleksi se ne mogu izazvati zbog koštane fiksacije pločice stremena otosklerotičnim žarištima u kosti.

Ispitivanje sluha

Ugovorite termin za pregled

Obratite nam se s Vašim problemom i dogovorite termin za konzultacije